Badania na nietolerancje

apla

Badania na nietolerancje

BADANIA NA NIETOLERANCJE POKARMOWE

Jeśli towarzyszą Ci, niektóre z poniższych objawów i nie wiesz co Ci dolega, być może cierpisz na nietolerancje pokarmowe. One moga być przyczyna Twoich dolegliwości i chorób.

Nietolerancje pokarmowe mogą przyczyniać się do: 

• dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, zaparcia, uczucie przelewania, mdłosci, odbijanie, refluks)

• nasilania stanu zapalnego w chorobach autoimmunologicznych (Hashimoto, nieswoiste zapalenie jelit, reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, celiakia i inne)

• Celiaklia

• zespołu metabolicznego (nadwaga/ otyłość, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze)

• dolegliwości ze strony układu oddechowego

• zmian skórnych (AZS, trądzik, łuszczyca, pokrzywka)

• zaburzeń nastroju

• depresji

• zespołu chronicznego zmęczenia

• anemii

• zaburzeń ze spektrum autyzmu

• nadpobudliwości psychoruchowej ADHD

• migren

• zaburzenia snu

• zatrzymanie wody w organiźmie

• idiopatycznych bólów mięśni i stawów

• innych dolegliwości przewlekłych o trudnym do ustalenia pochodzeniu.

Nawet najzdrowsza dieta może powodować choroby. To co spożywamy w dużym stopniu wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Manifestacja nietolerancji pokarmowych jest różnorodna i czasami trudno bez odpowiednich badań zidentyfikować nietolerowane pokarmy. Symptomy pojawiają się od kilku do 96 godzin po spożyciu nietolerowanego pokarmu. W uproszczeniu można powiedzieć, że nietolerancje pokarmowe to niewłaściwa reakcja organizmu na składniki pożywienia. Długotrwałe nietolerancje mogą doprowadzić do stanów zapalnych, a w konsekwencji poważnych chorób.

Szacuje się, że cierpi na nie około 45% populacji.

 

Badania na nietolerancje pokarmowe:

• Badanie IgG FOODSCAN US BIOTEC

• Badanie IgG/IgA FOODSCAN US BIOTEC

• Badanie FOODPRINT Cambrige Diagnostics – technologia mikromacierzy

• Badanie FOODTEST Cambrige Diagnostics – technologia ELISE
Food Detective Cambrige Diagnostics – test jakościowy

 

Badanie IgG FoodScan BIOTEK

Test FoodScan IgG USBiotek jest wyjątkowym na polskim rynku badaniem umożliwiającym pełną diagnostykę utajonych reakcji na pokarmy. Laboratorium przeprowadzające badanie jest w posiadaniu certyfikatów i akredytacji najlepszych agencji i ośrodków akredytacji laboratoryjnej (COLA, CLIA, Washington Department of Health, CAP), co gwarancje najwyższą jakość wszystkich wykonywanych testów laboratoryjnych.

 

Korzyści z wykonania testu FoodScan IgG

• łatwe i całkowicie bezbolesne pobranie: krew kapilarna (z palca), możliwość wykonania testu z krwi żylnej

• każde badanie wykonywane jest podwójnie, w mechanizmie zaślepionym

•najwyższa powtarzalność badania – bardzo niski współczynnik zmienności

•wiarygodność diagnostyczna testu potwierdzona certyfikatami akredytacji

 

Badanie IgG/IgA FoodScan BIOTEK

Za niewłaściwe reakcje układu odpornościowego odpowiadać mogą nie tylko przeciwciała IgG, ale również przeciwciałą IgA. Większość dostępnych na polskim rynku testów oznacza tylko nadwrażliwość IgG – zależną. Nasze badanie wykonywane jest w obu klasach IgG i IgA, co pozwala na pełną diagnostykę opóźnionych reakcji pokarmowych. Obie nadwrażliwości pokarmowe mogą współwystępować lub też występować całkowicie niezależnie.

Tylko wykonanie odpowiednich badań na alergię IgG i IgA – zależną pozwala na identyfikację alergizujących pokarmów i zahamowanie toczącego się procesu zapalnego w organizmie.

 

Korzyści z wykonania testu FoodScan IgG/IgA

• łatwe i całkowicie bezbolesne pobranie: krew kapilarna (z palca),
możliwość wykonania testu z krwi żylnej

jedyny test w Polsce, który umożliwia oznaczenie swoistych przeciwciał IgA

• każde badanie wykonywane jest podwójnie, w mechanizmie zaślepionym

• najwyższa powtarzalność badania  – bardzo niski współczynnik zmienności

• wiarygodność diagnostyczna testu potwierdzona certyfikatami akredytacji

Zapisz się do mojego newslettera

i bądź na bieżąco