Istnieje wiele powodów, dla których niektórzy nie używają jajek. Czasami są to nietolerancje pokarmowe, uczulenia, czasami weganizm albo potrzeba obniżenia cholesterolu. Jednak jajka są składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Jak sobie z tym poradzić? Istnieje wiele zamienników jajek o różnych właściwościach. Niektóre będą wpływały na puszystość, inne będą je wiązać. Niektóre będą idealnie nadawały się do ciasta, inne do potraw wytrawnych, gdyż mogą wpływać na smak potraw. Możemy zaufać własnemu doświadczeniu i intuicji lub skorzystać z poniższej ściągawki.
Wersja do druku znajduje się tutaj.
Zachęcam do eksperymentowania. Pierwsze próby mogą nas zaskoczyć, ale jestem przekonana, że kolejne zadowolą kulinarne aspiracje nawet tradycjonalistów. Moje pierwsze naleśniki miały rzadką konsystencję, ciasto nie wiązało się i przywierało do patelni. Próba przekręcenia ich na drugą stronę kończyła się wylądowaniem ciasta w śmietniku. Dzisiaj moje naleśniki są takie, jakie być powinny: smaczne, niebanalne i zależne od nastroju. Nie mam stałego przepisu. Nietolerancje pokarmowe wzmocniły moją kulinarną kreatywność. Nie ma przepisów niemożliwych do wykonania 🙂