Nowy Rok i nowe postanowienia. Najczęściej obiecujemy sobie rzucić palenie, zmienić pracę, pojechać w daleką podróż, regularnie ćwiczyć, czy jeść zdrowiej albo schudnąć. Chcemy siebie ulepszyć i nie ma w tym nic złego, dopóki nas to nie frustruje. Ciężko jest zrealizować mało precyzyjne, abstrakcyjne pomysły. Zamieńmy je zatem na konkretne cele. Zamiast ogólnego „zmienić pracę”, ustalmy gdzie chcemy pracować i co nam jest do tego potrzebne, aby móc to zrealizować, a zamiast postanowienia „jeść zdrowiej” ustalmy, że rezygnujemy z gotowego lunchu w firmowym barze, a w zamian przyniesiemy sobie z domu własnoręcznie zrobioną sałatkę.
Jednak zanim zaczniemy się zmieniać, zafundujmy sobie detoks.
Do przemian potrzebne są energia i zdrowie, a toksyny nam je odbierają. Według danych ONZ-u, 90 proc. mieszkańców Europy oddycha zanieczyszczonym powietrzem, a szkodliwe substancje mogą powodować poważne choroby. Najpopularniejsze toksyny, które trafiają do naszego organizmu, to spaliny, kofeina (obecna w kawie czy energetyzerach), śmieciowe jedzenie, alkohol pity dla złagodzeniu stresu czy toksyczne składniki zawarte w środkach chemicznych i kosmetycznych. Codzienne zabiegi kosmetyczne umożliwiają kontakt ze 150 potencjalnie toksycznymi składnikami.
Współczesna żywność, konstruowana przez technologów produkcji żywności, dbających o jej smak, wygląd i trwałość, zawiera wiele toksycznych substancji. Nigdy wcześniej człowiek nie spożywał takich ilości konserwantów, wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników i preparatów poprawiających wygląd artykułów spożywczych. Producenci i handlowcy oszukują zmysły i instynkt konsumentów, aby zwiększyć sprzedaż. To co nam najlepiej smakuje – najwięcej nam szkodzi! Nie należy zapominać też o żywności modyfikowanej genetycznie, pestycydach używanych w produkcji rolnej, czy pomijać wpływ wzrastającego zanieczyszczenia środowiska na jakość żywności. Przepisy prawne regulują dopuszczalną ilość dodatkowych substancji (także toksycznych) zgodnie z dzisiejszym poziomem wiedzy, nie wiadomo jednak jak żywność „chemiczna” i modyfikowana genetycznie wpłynie na nasze organizmy za 30-40 lat, a tym bardziej na kolejne pokolenia.
Oczyszczanie organizmu to działanie niezbędne dla zachowania zdrowia na każdym etapie życia i może nam pomóc w likwidacji przyczyn różnych dolegliwości oraz wspomóc walkę ze starzeniem się organizmu.
Współcześnie występuje wiele objawów, które trudno zakwalifikować, przez co niemożliwa jest właściwa diagnoza i leczenie. Wiele z nich może mieć przyczynę w braku równowagi organizmu wynikającej ze zmagazynowanych trujących substancji.
Nie da się uniknąć kontaktu z toksynami całkowicie, ale można zmienić dietę, świadomie się odżywiać, czytać etykiety i oczyszczać organizm, aby jak najlepiej funkcjonował.
Aby wspomóc oczyszczanie organizmu w nowym roku:
- nie kupujmy produktów z dużą ilością środków konserwujących i żywności wysokoprzetworzonej (np. pasztetów, gotowych dań, puszek)
- wybierajmy produkty z krótkim termin przydatności – zawierają mniej środków konserwujących
- starajmy się wybierać żywność pochodzącą z upraw ekologicznych lub od lokalnych rolników, którzy uprawiają swoje warzywa i owoce w sposób naturalny
warzywa i owoce myjmy przed spożyciem (dokładny opis, jak to zrobić, znajduje się poniżej)* - do smażenia wybierajmy odpowiednie oleje, które się do tego nadają, nigdy nie wykorzystujmy ponownie do smażenia już użytego oleju
- zrezygnujmy z papierosów, alkoholu i kawy
- nie używajmy do gotowania aluminiowych naczyń
- stosujmy filtry do wody
- uprawiajmy sport, który pomaga wydalić zmagazynowane w organizmie toksyny!
Poniżej znajduje się instrukcja poprawnego mycia owoców i warzyw zanim będą zdatne do krojenia, gotowania czy jedzenia zalecana przez amerykańską agencją FDA (Amerykańską Agencja ds. Żywności i Leków).
1. Umyj dokładnie ręce ciepłą wodą z mydłem.
2. Wstępnie umyj warzywa.
Spłucz warzywa pod bieżącą zimna wodą. Po spłukaniu, warzywa takie jak brokuły, sałata, kalafior, szpinak (i im podobne) zanurz w zimnej wodzie na jedną do dwóch minut mieszając. Innych owoców nie zanurzaj w wodzie. Do mycia nigdy nie używaj mydła lub detergentów.
Następnie trzeba pozbyć się bakterii i pestycydów. Do tego celu można użyć specjalnego płynu ze sklepu ze zdrową żywnością, który oczyści nam owoce z zanieczyszczeń, albo
używając wody, octu i sody.
3. Oczyszcz naczynia, w którym będziesz myć owoce. Umyj dokładnie zlew lub miskę, w którym będziesz myć warzywa lub owoce (tam znajduje się najwięcej bakterii).
4. Pozbądź się szkodliwych bakterii (E.Coli, Listeria, Salmonella itp.)
Do 1 litra wody wlewamy pół szklanki octu (zwykły, winny, jabłkowy) albo wsypujemy 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. W tak przygotowanym roztworze o odczynie kwaśnym płuczemy nasze warzywa i owoce przez 2-3 minuty.
5. Usunięcie pestycydów
Kiedy warzywa płuczą się w kwaśnej wodzie, przygotuj roztwór o odczynie alkalicznym. Do 1 litra wody dodaj 1 czubatą łyżkę sody kuchennej. W tak przygotowanej mieszance płucz je przez kolejne 2-3 minuty. W tym doświadczeniu można zaobserwować ile substancji użyto do oprysku. Po płukaniu woda pozostanie żółta, mętna, a na wierzchu będą pływały tłuste plamy.
6. Ostatecznie spłucz warzywa i owoce w czystej wodzie i wytrzyj do sucha za pomocą ręcznika papierowego.
Cały proces najlepiej wykonać zaraz po przyjściu ze sklepu, a umyte owoce i warzywa przechowywać w lodówce. Takie warzywa i owoce nadają się do spożycia nawet ze skórką.
***
Początek roku to dobry czas na przeprowadzenie detoksu. Proponuję zastosować minimum jednotygodniowe oczyszczanie. Detoks możemy przeprowadzić na wiele sposobów i na kilku płaszczyznach. Polecam zacząć od porannego oczyszczającego śniadania i krótkiego jogging lub sesji jogi. Na początek dnia idealny będzie DETOKS SMOOTHIE Z POMARAŃCZĄ I IMBIREM.
To energetyczne smoothie stymuluje metabolizm, pomaga oczyścić organizm z toksyn i wspomaga system immunologiczny. Napój jest idealnie cytrusowo-imbirowy, bogaty w antyoksydanty i witaminę C. Daje zastrzyk energii na cały dzień. Cytryna pomaga dodatkowo odkwasić organizm i zachować równowagę kwasowo-zasadową.
Składniki:
1 duża pomarańcza
1 szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy
2 małe cytryny
3 cm imbiru
1 łyżeczka miodu Manuka lub innego dobrego miodu z pasieki
1 łyżeczka ksylitolu
1 łyżka nasion chia (dzień wcześniej namoczonych w wodzie)
Przygotowanie:
Owoce dokładnie myjemy. Jedną pomarańczę i cytryny obieramy ze skórki. Następnie kroimy na kawałki. Z 2 pomarańczy wyciskamy sok. Imbir obieramy i kroimy na plasterki. Do pojemnika, w którym będziemy blendować, wrzucamy owoce, imbir, namoczone nasiona chia, 1 łyżkę miodu i ksylitol, wlewamy sok z pomarańczy.
Wszystko dokładnie blendujemy.
Wypijamy natychmiast po przyrządzeniu. Detoks się rozpoczął 🙂