Recipes

(PL) Pyszna granola z kaszy gryczanej 02.11.2017

(PL) Pyszna granola z kaszy gryczanej - przeciwzapalna, chrupiąca i aromatyczna. Nie podnosi poziomu cukru we krwi. Z cynamonem, orzechami i kokosem.

(PL) Ciasto czekoladowe z batatów – brownie w wersji wege i Paleo 05.07.2017

(PL) Brownie - czekoladowe ciasto z batatów w wersji Paleo i wege. Nie zawiera zbóż i jajek. Jest łatwe do zrobienia. Dobre przy nietolerancjach.

(PL) Bezglutenowe kokosanki o smaku waniliowo-cytrynowym 14.02.2017

(PL) Aromatyczne kokosanki bez glutenu i nabiału. Idealne jako deser lub przekąska. Dieta eliminacyjna, Hashimoto, odchudzanie. Kokos - afrodyzjak.

(PL) Ciasto mocno czekoladowe z bananów 03.11.2016

(PL) Brownies - ciasto czekoladowe z bananów, bez glutenu, mleka i drożdży, z surowego kakao. Raw kakao - superfoods.

(PL) Masło klarowane – ghee, 8 powodów dlaczego powinno być obecne w zdrowej diecie? 17.09.2016

(PL) 8 właściwości masła klarowanego - ghee. Dlaczego jest niezbędne w zdrowej diecie i jak je zrobić w domu?

(PL) Chleb gryczany – kasza, woda i sól! 26.08.2016

(PL) Chleb gryczany - bez zakwasu, drożdży, proszku do pieczenia i dodatków. Bezglutenowy. Idealny w dietach eliminacyjnych. Celiakia i hashimoto.

(PL) Smoothie na śniadanie – zdrowe i pożywne, z pierzgą 12.08.2016

(PL) Koktajl na śniadanie, zamiast chleba. Z białkiem konopnym, malinami, awokado i pierzgą.

(PL) Ciasto marchewkowo-gryczane – bez gluten, bez mleka i bez jajek 05.08.2016

(PL) Ciasto marchewkowo-gryczane w diecie eliminacyjnej, chorobach autoimmunologicznych, bez pszenicy, dobre węglowodany, dobre tłuszcze.

Uzdrawiająca moc bulionu. 05.01.2016

(PL) Bulion na kościach, rosół - zupa o uzdrawiających właściwościach. Polecany w chorobach jelit i chorobach autoimmunologicznych. Wzmacnia odporność.

Zdrowa dziczyzna. Gulasz z dzika. 10.10.2015

(PL) Paleo przepis. Mięso z dzika zawiera mnóstwo wartości odżywczych, pełnowartośiowe białko, witaminy, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3).

Sorbet bananowy na ostatnie dni lata 01.09.2015

(PL) Sorbet bananowy. Bez glutenu, mleka i jajek. Deser w diecie Paleo, Hashimoto i insulinooporności. Jedna porcja sorbetu, zawiera jedną porcję owoców.

Cudowna pokrzywa – pesto z pokrzywy 29.07.2015

(PL) Właściwości pokrzywy, wzmacniające, oczyszczające, wspomagające trawienie i pracę wątroby, w cukrzycy, przy anemii. Pokrzywa jako kuracja.

Pasta-pesto marchewkowe – na kolację 02.07.2015

(PL) Węglowodanowe danie z marchewki. Słodka pasta lub pesto. Dobre w Hashimoto, AIP (Protokole Autoimmunologicznym) i na diecie warzywnej.

Dlaczego warto pić koktajle z warzyw? Witaminowe buraczane smoothie 25.05.2015

(PL) Zalety koktajli z warzyw. Dlaczego czasami źle trawimy surowe warzywa. Smoothie, bomba witaminowa. Prosty sposób na dostarczenie składników odżywczych.

Bezglutenowy, orzechowy mazurek RAW 31.03.2015

(PL) Mazurek bezglutenowy, bez jajek, mleka i drożdży, bez pieczenia. Dobry w diecie Hashimoto, Paleo, wegańskiej i Raw. Orzechowy i naturalnie słodki.

Kremowa zupa z topinambura z grzankami i oliwą truflową. 21.03.2015

(PL) Odżywcza, wspomagająca układ odpornościowy, regulująca florę bakteryjną jelit i obniżająca stężenie glukozy we krwi. Bogata w krzemionkę niezbędną dla skóry.

Bezglutenowe ciasto cytrynowe – Paleo. 28.02.2015

(PL) Ciasto z mąki kasztanowej z cytrynową polewą. Dobre w diecie bezglutenowej, eliminacyjnej, Hashimoto i Paleo. Cenne źródło wolnoprzyswajalnych węglowodanów.

Bezglutenowe, zdrowe brownie z cuknią i mąką kokosową. 14.02.2015

(PL) Bezglutenowe, wegetariańskie, czekoladowe brownie. Walentynkowa pokusa dla łasuchów dbających o linię. Idealne w diecie eliminacyjnej, diecie Hashimoto i diecie paleo. Samo zdrowie.

Racuchy drożdżowe na tłusty czwartek. 09.02.2015

(PL) Puszyste, tradycyjne racuchy. Prowokacyjne, grzeszne i słodkie. Wyłamujące się z diety eliminacyjnej.

Wzmacniająca i regenerująca potrawa z ryżu – skuteczne oczyszczenie i odżywienie – alternatywa dla rosołu. 25.01.2015

(PL) Wzmacniająca, regenerująca, lekkostrawna potrawa z ryżu. Oczyszcza, odżywia - jest alternatywą dla rosołu.

Detoks i oczyszczające smoothie cytrusowo-imbirowe. 04.01.2015

(PL) Postanowienia noworoczne, jak myć owoce i warzywa, detoks i odżywienie w jednym przepisie, dobre w Hashimoto.

Pierniczki ŚOS czyli Pierniczki Świąteczne Ostatniej Szansy. 21.12.2014

(PL) Pierniczki ŚOS czyli Pierniczki Świąteczne Ostatniej Szansy :) Święta kojarzą się z tradycją i zapachem żywej choinki pomieszanej z aromatem świeżo upieczonego ciasta. Ale każda tradycja miała kiedyś swój początek.

Orzechowe bezglutenowe babeczki z masą makową. 30.11.2014

(PL) Kiedy temperatura spada poniżej zera, a w centrach handlowych z megafonów rozlega się Jingle Bells na przemian z We Wish You a Merry Christmas, mam ochotę...

Gnocchi – niezwykłe kluski z batatów z sosem szpinakowym. 17.11.2014

(PL) Mój mąż uwielbia pasty. Zna wszystkie rodzaje i zawsze ma na nie ochotę. W domu jemy bezglutenowo, bezmlecznie i ograniczamy ziemniaki, dlatego mój...

Wegetariańskie bezglutenowe tiramisu bez cukru z owocami leśnymi. 10.11.2014

(PL) Wszyscy, którzy lubią włoską kuchnię, znają ten słodki, kremowy, kawowy deser. Jest jednym z najpopularniejszych deserów świata i kilka włoskich miast spiera się o jego pochodzenie.

Nutri chałwa słonecznikowa. 26.10.2014

(PL) Chałwa to kolejny smak beztroskiego dzieciństwa. Pamiętam, kiedy Tata kupował ją w Hali Mirowskiej. Sprzedawana była wtedy na wagę. Panie w białych fartuchach kroiły ją dużymi nożami i pakowały w papier.

Ryż z wanilią i czerwonym pieprzem. 19.10.2014

(PL) Pieprz i wanilia – kultowy przyrodniczy program Tony’ego Halika i Elżbiety Dzikowskiej. W czasach PRL-u autorzy umożliwiali widzom odwiedzenie egzotycznych, nieznanych krajów. Dziś program posłużył jako inspiracja waniliowo-pieprzowego śniadania.

Wegetariańskie smarowidło kokosowe z cebulką. 28.09.2014

(PL) Kiedy robi się chłodniej na dworze, to zaczynam wybierać pokarmy, które mnie rozgrzeją. Jesienią i zimą częściej piekę chleby i przyrządzam do nich pasty i smarowidła. Moją ulubioną jest kokosowy smalczyk z cebulką. Kiedyś znalazłam przepis w internecie i od tego czasu zrobiłam kilka nowych wersji smakowych.

Bezglutenowe ciasto dyniowe z żurawinami. 14.09.2014

(PL) Jestem łasuchem. Lubię zjeść czasami kawałek domowego ciasta. Moja Mama zawsze piekła ciasto w sobotę. Zapach wypastowanych podłóg mieszał się wtedy z aromatem wanilii, skórki cytrynowej, czasem drożdży.

Energetyczna dynia na poprawę humoru! 05.09.2014

(PL) Dynia zachwyca swoim ostrym, pomarańczowym, radosnym kolorem, który wprowadza nas w dobry nastrój. Dynia dodaje energii już od samego patrzenia na nią, więc jest idealna, gdy mamy gorszy humor.

Bakłażany, cukinia i marchewka na Ferragosto. 15.08.2014

(PL) 15 sierpnia, druga połowa lata. Słońce nadal świeci mocno, chociaż jest już trochę niżej. We Włoszech jest środek sezonu i większość Włochów przebywa teraz na wakacjach, a Ci, którzy pozostali w domach, dzisiaj wyjeżdżają poza miasto.

Pasta z zielonego groszku. Do chleba. 11.08.2014

(PL) Często pytacie co jeść do chleba? Ja uwielbiam różnego rodzaju pasty i hummusy. Są łatwe w przygotowaniu, szybkie do zrobienia i mają mnóstwo wartości odżywczych. Można nimi posmarować chleb, albo zjeść z plackami, np. jaglanymi.

Śniadaniowe smoothie z pietruszką. 07.08.2014

(PL) Latem lubię śniadania lekkie, ale jednocześnie sycące. Najchętniej przygotowuję gęste smoothie.

Prosty (prawie) angielski obiad – łosoś w werbenie. 01.08.2014

(PL) Ostatnio porządkowałam zdjęcia z mojej ubiegłorocznej wyprawy do Londynu. Lubię to wielokulturowe miasto, pełne kolorów i smaków. Nawet tam są miejsca, gdzie można poczuć ducha slow life.

Nektarynkowy deser z kremem czekoladowym. Bez mleka i jajek. Bez wyrzutów sumienia. 25.07.2014

(PL) Coś słodkiego zjeść… Taka pokusa pojawia się często zaraz po obiedzie. Ale przecież jesteśmy na diecie i nie jemy potraw mlecznych i jajek. Nic nie szkodzi!

Nie spiesz się. Pozwól urosnąć sałacie, a potem zjedz ją powoli. 21.07.2014

(PL) Ekologiczne warzywa, dlaczego to warzywne. Co zawiera sałata. Chemia w jedzeniu.

Sorbet malinowo-buraczany z kruchymi ciasteczkami owsianymi. 18.07.2014

(PL) Z miłości do malin postanowiłam przygotować coś słodkiego, kuszącego i zaskakującego w smaku. Maliny uwodzą mnie, jak tylko się pojawią – dojrzałe i pachnące – na początku lipca.

Lekkostrawny śniadaniowy koktajl z jarmużem 15.07.2014

(PL) Na lekkie letnie śniadanie proponuję prosty, sycący i bardzo zdrowy koktajl z jarmużu, liści botwinki, awokado, truskawek i jabłek z imbirową nutą. Zanim pozwolicie się opętać zielonym szaleństwem, pamiętajcie, że zielone warzywa są podatne na szkodliwe działanie tradycyjnych upraw.

Chrupiąca zdrowa panierka z pestek i siemienia lnianego 10.07.2014

(PL) Wspaniale i bardzo polsko smakuje ugotowany kalafior czy młoda żółta fasolka z podsmażoną bułką tartą. Panierowane kwiaty cukinii mają włoską nutę i też smakują wybornie. Ale co zrobić, gdy nie jemy glutenu?

Sezon ogórkowy w pełni 18.06.2014

(PL) Ogórek należy do najbardziej popularnych warzyw na świecie. Pochodzi z Indii, gdzie był uprawiany już ponad 3 000 lat temu.

A na deser – maniok 30.05.2014

(PL) Na poprawę nastroju polecam kolorową przekąskę na bazie manioku, czekoladowo - truskawkową lub z zielonej herbaty! Kakao zaliczane do superfoods jest jednym z najbardziej kompletnych produktów.

Gra w zielone 14.05.2014

(PL) Garść rukoli, garć roszponki, duża pomarańcza i kilka listków pietruszki z okiennego ogródka - razem to duża dawka witaminy C, która, jak wiadomo, jest silnym antyoksydantem - chroni więc przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, nadtlenków lipidowych oraz innych związków toksycznych.

Szarlotka w wersji jaglanej 04.05.2014

(PL) Kasza jaglana stanowi bardzo dobre źródło energii. Zawiera 10% białka i krzemionkę, która ma leczniczy wpływ na stawy, korzystnie wpływa na wyglad skóry i paznokci.