(PL) Tort na kruchym bezglutenowym cieście z masą daktylową o smaku karmelu, w polewie czekoladowej. Słodki, sycący, idealny na walentynkowy wieczór lub wyjątkowy deser. Nie zawiera mleka. Idealny dla wegan i osób na diecie eliminacyjnej.
(PL) Makowiec japoński - bez glutenu, bez jajek i nabiału, z jabłkami. Zdrowie ciasto idealne na diecie w nietolerancjach. Wilgotny i słodki, z samego maku. Spokojnych Świąt!
(PL) Pyszna granola z kaszy gryczanej - przeciwzapalna, chrupiąca i aromatyczna. Nie podnosi poziomu cukru we krwi. Z cynamonem, orzechami i kokosem.
(PL) Brownie - czekoladowe ciasto z batatów w wersji Paleo i wege. Nie zawiera zbóż i jajek. Jest łatwe do zrobienia. Dobre przy nietolerancjach.
(PL) Aromatyczne kokosanki bez glutenu i nabiału. Idealne jako deser lub przekąska. Dieta eliminacyjna, Hashimoto, odchudzanie. Kokos - afrodyzjak.
(PL) Brownies - ciasto czekoladowe z bananów, bez glutenu, mleka i drożdży, z surowego kakao. Raw kakao - superfoods.
(PL) 8 właściwości masła klarowanego - ghee. Dlaczego jest niezbędne w zdrowej diecie i jak je zrobić w domu?
(PL) Chleb gryczany - bez zakwasu, drożdży, proszku do pieczenia i dodatków. Bezglutenowy. Idealny w dietach eliminacyjnych. Celiakia i hashimoto.
(PL) Koktajl na śniadanie, zamiast chleba. Z białkiem konopnym, malinami, awokado i pierzgą.
(PL) Ciasto marchewkowo-gryczane w diecie eliminacyjnej, chorobach autoimmunologicznych, bez pszenicy, dobre węglowodany, dobre tłuszcze.
(PL) Bulion na kościach, rosół - zupa o uzdrawiających właściwościach. Polecany w chorobach jelit i chorobach autoimmunologicznych. Wzmacnia odporność.
(PL) Paleo przepis. Mięso z dzika zawiera mnóstwo wartości odżywczych, pełnowartośiowe białko, witaminy, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3).
(PL) Sorbet bananowy. Bez glutenu, mleka i jajek. Deser w diecie Paleo, Hashimoto i insulinooporności. Jedna porcja sorbetu, zawiera jedną porcję owoców.
(PL) Właściwości pokrzywy, wzmacniające, oczyszczające, wspomagające trawienie i pracę wątroby, w cukrzycy, przy anemii. Pokrzywa jako kuracja.
(PL) Węglowodanowe danie z marchewki. Słodka pasta lub pesto. Dobre w Hashimoto, AIP (Protokole Autoimmunologicznym) i na diecie warzywnej.
(PL) Zalety koktajli z warzyw. Dlaczego czasami źle trawimy surowe warzywa. Smoothie, bomba witaminowa. Prosty sposób na dostarczenie składników odżywczych.
(PL) Mazurek bezglutenowy, bez jajek, mleka i drożdży, bez pieczenia. Dobry w diecie Hashimoto, Paleo, wegańskiej i Raw. Orzechowy i naturalnie słodki.
(PL) Odżywcza, wspomagająca układ odpornościowy, regulująca florę bakteryjną jelit i obniżająca stężenie glukozy we krwi. Bogata w krzemionkę niezbędną dla skóry.
(PL) Ciasto z mąki kasztanowej z cytrynową polewą. Dobre w diecie bezglutenowej, eliminacyjnej, Hashimoto i Paleo. Cenne źródło wolnoprzyswajalnych węglowodanów.
(PL) Bezglutenowe, wegetariańskie, czekoladowe brownie. Walentynkowa pokusa dla łasuchów dbających o linię. Idealne w diecie eliminacyjnej, diecie Hashimoto i diecie paleo. Samo zdrowie.
(PL) Puszyste, tradycyjne racuchy. Prowokacyjne, grzeszne i słodkie. Wyłamujące się z diety eliminacyjnej.
(PL) Wzmacniająca, regenerująca, lekkostrawna potrawa z ryżu. Oczyszcza, odżywia - jest alternatywą dla rosołu.
(PL) Postanowienia noworoczne, jak myć owoce i warzywa, detoks i odżywienie w jednym przepisie, dobre w Hashimoto.
(PL) Pierniczki ŚOS czyli Pierniczki Świąteczne Ostatniej Szansy :) Święta kojarzą się z tradycją i zapachem żywej choinki pomieszanej z aromatem świeżo upieczonego ciasta. Ale każda tradycja miała kiedyś swój początek.
(PL) Kiedy temperatura spada poniżej zera, a w centrach handlowych z megafonów rozlega się Jingle Bells na przemian z We Wish You a Merry Christmas, mam ochotę...
(PL) Mój mąż uwielbia pasty. Zna wszystkie rodzaje i zawsze ma na nie ochotę. W domu jemy bezglutenowo, bezmlecznie i ograniczamy ziemniaki, dlatego mój...
(PL) Wszyscy, którzy lubią włoską kuchnię, znają ten słodki, kremowy, kawowy deser. Jest jednym z najpopularniejszych deserów świata i kilka włoskich miast spiera się o jego pochodzenie.
(PL) Chałwa to kolejny smak beztroskiego dzieciństwa. Pamiętam, kiedy Tata kupował ją w Hali Mirowskiej. Sprzedawana była wtedy na wagę. Panie w białych fartuchach kroiły ją dużymi nożami i pakowały w papier.
(PL) Pieprz i wanilia – kultowy przyrodniczy program Tony’ego Halika i Elżbiety Dzikowskiej. W czasach PRL-u autorzy umożliwiali widzom odwiedzenie egzotycznych, nieznanych krajów. Dziś program posłużył jako inspiracja waniliowo-pieprzowego śniadania.
(PL) Kiedy robi się chłodniej na dworze, to zaczynam wybierać pokarmy, które mnie rozgrzeją. Jesienią i zimą częściej piekę chleby i przyrządzam do nich pasty i smarowidła. Moją ulubioną jest kokosowy smalczyk z cebulką. Kiedyś znalazłam przepis w internecie i od tego czasu zrobiłam kilka nowych wersji smakowych.
(PL) Jestem łasuchem. Lubię zjeść czasami kawałek domowego ciasta. Moja Mama zawsze piekła ciasto w sobotę. Zapach wypastowanych podłóg mieszał się wtedy z aromatem wanilii, skórki cytrynowej, czasem drożdży.
(PL) Dynia zachwyca swoim ostrym, pomarańczowym, radosnym kolorem, który wprowadza nas w dobry nastrój. Dynia dodaje energii już od samego patrzenia na nią, więc jest idealna, gdy mamy gorszy humor.
(PL) 15 sierpnia, druga połowa lata. Słońce nadal świeci mocno, chociaż jest już trochę niżej. We Włoszech jest środek sezonu i większość Włochów przebywa teraz na wakacjach, a Ci, którzy pozostali w domach, dzisiaj wyjeżdżają poza miasto.
(PL) Często pytacie co jeść do chleba? Ja uwielbiam różnego rodzaju pasty i hummusy. Są łatwe w przygotowaniu, szybkie do zrobienia i mają mnóstwo wartości odżywczych. Można nimi posmarować chleb, albo zjeść z plackami, np. jaglanymi.
(PL) Latem lubię śniadania lekkie, ale jednocześnie sycące. Najchętniej przygotowuję gęste smoothie.
(PL) Ostatnio porządkowałam zdjęcia z mojej ubiegłorocznej wyprawy do Londynu. Lubię to wielokulturowe miasto, pełne kolorów i smaków. Nawet tam są miejsca, gdzie można poczuć ducha slow life.
(PL) Coś słodkiego zjeść… Taka pokusa pojawia się często zaraz po obiedzie. Ale przecież jesteśmy na diecie i nie jemy potraw mlecznych i jajek. Nic nie szkodzi!
(PL) Ekologiczne warzywa, dlaczego to warzywne. Co zawiera sałata. Chemia w jedzeniu.
(PL) Z miłości do malin postanowiłam przygotować coś słodkiego, kuszącego i zaskakującego w smaku. Maliny uwodzą mnie, jak tylko się pojawią – dojrzałe i pachnące – na początku lipca.
(PL) Na lekkie letnie śniadanie proponuję prosty, sycący i bardzo zdrowy koktajl z jarmużu, liści botwinki, awokado, truskawek i jabłek z imbirową nutą. Zanim pozwolicie się opętać zielonym szaleństwem, pamiętajcie, że zielone warzywa są podatne na szkodliwe działanie tradycyjnych upraw.
(PL) Wspaniale i bardzo polsko smakuje ugotowany kalafior czy młoda żółta fasolka z podsmażoną bułką tartą. Panierowane kwiaty cukinii mają włoską nutę i też smakują wybornie. Ale co zrobić, gdy nie jemy glutenu?
(PL) Ogórek należy do najbardziej popularnych warzyw na świecie. Pochodzi z Indii, gdzie był uprawiany już ponad 3 000 lat temu.
(PL) Na poprawę nastroju polecam kolorową przekąskę na bazie manioku, czekoladowo - truskawkową lub z zielonej herbaty! Kakao zaliczane do superfoods jest jednym z najbardziej kompletnych produktów.
(PL) Garść rukoli, garć roszponki, duża pomarańcza i kilka listków pietruszki z okiennego ogródka - razem to duża dawka witaminy C, która, jak wiadomo, jest silnym antyoksydantem - chroni więc przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, nadtlenków lipidowych oraz innych związków toksycznych.
(PL) Kasza jaglana stanowi bardzo dobre źródło energii. Zawiera 10% białka i krzemionkę, która ma leczniczy wpływ na stawy, korzystnie wpływa na wyglad skóry i paznokci.