BADANIA NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
Jeśli towarzyszą Ci, niektóre z poniższych objawów i nie wiesz co Ci dolega, być może cierpisz na nietolerancje pokarmowe. One moga być przyczyna Twoich dolegliwości i chorób.
Nietolerancje pokarmowe mogą przyczyniać się do:
• dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, zaparcia, uczucie przelewania, mdłosci, odbijanie, refluks)
• nasilania stanu zapalnego w chorobach autoimmunologicznych (Hashimoto, nieswoiste zapalenie jelit, reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, celiakia i inne)
• Celiaklia
• zespołu metabolicznego (nadwaga/ otyłość, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze)
• dolegliwości ze strony układu oddechowego
• zmian skórnych (AZS, trądzik, łuszczyca, pokrzywka)
• zaburzeń nastroju
• depresji
• zespołu chronicznego zmęczenia
• anemii
• zaburzeń ze spektrum autyzmu
• nadpobudliwości psychoruchowej ADHD
• migren
• zaburzenia snu
• zatrzymanie wody w organiźmie
• idiopatycznych bólów mięśni i stawów
• innych dolegliwości przewlekłych o trudnym do ustalenia pochodzeniu.
Nawet najzdrowsza dieta może powodować choroby. To co spożywamy w dużym stopniu wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Manifestacja nietolerancji pokarmowych jest różnorodna i czasami trudno bez odpowiednich badań zidentyfikować nietolerowane pokarmy. Symptomy pojawiają się od kilku do 96 godzin po spożyciu nietolerowanego pokarmu. W uproszczeniu można powiedzieć, że nietolerancje pokarmowe to niewłaściwa reakcja organizmu na składniki pożywienia. Długotrwałe nietolerancje mogą doprowadzić do stanów zapalnych, a w konsekwencji poważnych chorób.
Szacuje się, że cierpi na nie około 45% populacji.
Badania na nietolerancje pokarmowe:
• Badanie IgG FOODSCAN US BIOTEC
• Badanie IgG/IgA FOODSCAN US BIOTEC
• Badanie FOODPRINT Cambrige Diagnostics – technologia mikromacierzy
• Badanie FOODTEST Cambrige Diagnostics – technologia ELISE
Food Detective Cambrige Diagnostics – test jakościowy
Badanie IgG FoodScan BIOTEK
Test FoodScan IgG USBiotek jest wyjątkowym na polskim rynku badaniem umożliwiającym pełną diagnostykę utajonych reakcji na pokarmy. Laboratorium przeprowadzające badanie jest w posiadaniu certyfikatów i akredytacji najlepszych agencji i ośrodków akredytacji laboratoryjnej (COLA, CLIA, Washington Department of Health, CAP), co gwarancje najwyższą jakość wszystkich wykonywanych testów laboratoryjnych.
Korzyści z wykonania testu FoodScan IgG
• łatwe i całkowicie bezbolesne pobranie: krew kapilarna (z palca), możliwość wykonania testu z krwi żylnej
• każde badanie wykonywane jest podwójnie, w mechanizmie zaślepionym
•najwyższa powtarzalność badania – bardzo niski współczynnik zmienności
•wiarygodność diagnostyczna testu potwierdzona certyfikatami akredytacji
Badanie IgG/IgA FoodScan BIOTEK
Za niewłaściwe reakcje układu odpornościowego odpowiadać mogą nie tylko przeciwciała IgG, ale również przeciwciałą IgA. Większość dostępnych na polskim rynku testów oznacza tylko nadwrażliwość IgG – zależną. Nasze badanie wykonywane jest w obu klasach IgG i IgA, co pozwala na pełną diagnostykę opóźnionych reakcji pokarmowych. Obie nadwrażliwości pokarmowe mogą współwystępować lub też występować całkowicie niezależnie.
Tylko wykonanie odpowiednich badań na alergię IgG i IgA – zależną pozwala na identyfikację alergizujących pokarmów i zahamowanie toczącego się procesu zapalnego w organizmie.
Korzyści z wykonania testu FoodScan IgG/IgA
• łatwe i całkowicie bezbolesne pobranie: krew kapilarna (z palca),
możliwość wykonania testu z krwi żylnej
jedyny test w Polsce, który umożliwia oznaczenie swoistych przeciwciał IgA
• każde badanie wykonywane jest podwójnie, w mechanizmie zaślepionym
• najwyższa powtarzalność badania – bardzo niski współczynnik zmienności
• wiarygodność diagnostyczna testu potwierdzona certyfikatami akredytacji