19.02.2021
Kiedyś funkcjonowało powiedzenie „zdrów jak ryba”. Czy dzisiaj nadal jest aktualne? Ryby stanowią dobre źródło białka i stanowią alternatywę dla osób unikających jedzenia mięsa pochodzącego od ssaków. Tłuste ryby morskie są też źródłem kwasów Omega 3. Jednak ryby akumulują też dużo zanieczyszczeń groźnych dla zdrowia. Jakie zanieczyszczenia występują w rybach i jakie gatunki wybierać dowiesz się z artykułu.
Ryby i owoce morza dostarczają białka i długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów. Jednak większość ryb, które trafiają na nasze stoły, żyje w akwenach zanieczyszczonych metalami ciężkimi. Jedzenie takich ryb może stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka.
EUFIC ( Europejska Rada Informacji o Żywności) podaje, że większe ryby i drapieżniki, które znajdują się na końcu łańcucha pokarmowego, takie jak rekiny, mieczniki i duże tuńczyki, akumulują większe ilości metylortęci i dioksyn – niż ryby mniejsze i roślinożerne. Ryby wchłaniają toksyny wraz z wodą i pożywieniem.
W 2004 roku Komisja Europejska opracowała notę o ograniczeniach w spożyciu ryb, skierowaną do kobiet planujących ciążę, będących w ciąży, karmiących i dzieci. Zalecenia wprowadziły między innymi Dania, Finlandia, Francja, Hiszpania, Irlandia, Wielka Brytania i Irlandia.
Do ryb objętych restrykcjami w tej nocie należą miecznik, rekin, marlin, szczupak i tuńczyk. Tygodniowa dawka ryb będących na cenzurowanym wynosi 100g.
Tygodniowa dawka ryb będących na cenzurowanym wynosi 100g
Najbardziej charakterystyczne zanieczyszczenia występujące w rybach:
Wg Morskiego Instytutu Rybackiego zagrożenie dioksyn dla zdrowia człowieka jest związane:
Dodatkowy problem stanowi fakt, że większość zasobów ryb jest nadmiernie eksploatowana, a techniki używane do połowu nie są zgodne z zasadami zrównoważonego wykorzystania zasobów morskich.
Greenpeace stworzyło Czerwoną Listę zagrożonych wyginięciem gatunków, lub których połowy wiążą się z dewastowaniem środowiska.
Greenpeace stworzyło Czerwoną Listę zagrożonych wyginięciem gatunków, lub których połowy wiążą się z dewastowaniem środowiska.
Do zagrożonych gatunków należą między innymi:
Dlatego warto szukać na opakowaniach oznakowania MSC – organizacji zajmującej się zrównoważonym rybołówstwem. Certyfikat otrzymują przedsiębiorstwa przetwórstwa rybnego, które poławiają ryby pod kontrolą. Odławiane ryby mają być zdrowe i zdolne do rozrodu. Ważne jest znalezienie równowagi pomiędzy ilością ryb przeznaczoną do odłowienia, a tym, ile ryb powinno pozostać w morzu, by stado mogło się rozmnażać w kolejnych latach.
Trudne pytanie i nie ma jednoznacznych rekomendacji. Instytut Żywności i Żywienia zaleca spożywanie ryb minimum 2 razy w tygodniu.
Kupując ryby:
Osoby w grupie ryzyka, czyli kobiety planujące ciążę, ciężarne, karmiące, dzieci czy osoby z obniżonym potencjałem detoksykacyjnym powinny zwrócić szczególną uwagę na jakość, gatunek i ilość spożywanych ryb.
W mojej diecie ryby i owoce morza pojawiają się bardzo często. Na mojej stronie znajdziecie chociażby przepis na ceviche, czyli surową rybę, lub krewetki na maśle. Staram się jednak szukać dobrych źródeł.
Źródła:
http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/files/pzhissues/id928/Ryby_i_owoce_morza_jako_zrodlo_narazenia_czlowieka_na_metylortec.pdf
https://www.greenpeace.org/poland/aktualnosci/2005/dobra-ryba-poradnik-konsumencki/
Holistka – dietetyk, coach, trener rozwoju osobistego i biznesu, socjolog, instruktor jogi i relaksacji. Specjalizuje się w prowadzeniu konsultacji i wykładów, tworzeniu szkoleń i programów edukacyjnych wykorzystując holistyczną wiedzę, wyniki badań naukowych (Evidence Based Medicine) oraz wieloletnie doświadczenie zawodowe w obszarze wellbeing. Jej zainteresowania to dobrostan psychofizyczny, biohacking, hormony, jelita, choroba Hashimoto, redukcja stresu, work-life-balance i tematy związane z przeciwstarzeniem. Jest konsultantką merytoryczną książek o zdrowym stylu życia i odżywianiu oraz autorką artykułów naukowych z zakresu dietetyki, Hashimoto, dobrostanu i medytacji. Twórczyni metody oraz marki Kod Równowagi.