Czy jod w Hashimoto jest dobry czy zły - Kod Równowagi

Blog

Czy jod w Hashimoto jest dobry czy zły

17.10.2020

Czy jod w Hashimoto jest dobry czy zły? Przez jednych eliminowany, inni promują protokoły jodowe. Kilka dni temu podczas webinaru o Hashimoto, do którego byłam zaproszona przez Vitaimmun i Patrycję Szachtę, pojawił się temat jodu. W związku z odczuciem niedosytu w przekazaniu najświeższych informacji na ten temat, w tym artykule dopowiem najważniejsze kwestie. Zamieściłam zdjęcie pokazujące morze, które miało nawiązywać do dzisiejszego tematu, a miłe wspomnienie wakacji w ciepłych krajach sprzed pandemicznych czasów, dodać trochę nadziei, że jeszcze będzie pięknie.


Znaczenie jodu dla tarczycy


Jod jest podstawowym mikroelementem diety niezbędnym do funkcjonowania tarczycy i syntezy hormonów. Za pośrednictwem dejodynazy pierwszej (enzymu) T4 jest konwertowane do T3 (odłączany jest jeden atom jodu). W organizmie mamy między 20-50 mg jodu, z czego 75% gromadzi się w tarczycy. 


Zalecane dzienne spożycie jodu


Zalecane dzienne spożycie jodu wg polskich norm z 2017 roku
90 μg – dla dzieci 0-5 r.ż.
150 μg – dla dzieci >12 r.ż. i dorosłych
220 μg dla kobiet ciężarnych
290 μg dla kobiet karmiących


Konsekwencje niedoboru jodu


Bezsprzecznie niedobór jodu może prowadzić do przykrych konsekwencji i objawów w zakresie klinicznym takich jak wole czy kretynizm. Brak wystarczającej podaży jodu wiele krajów, w tym Polska w latach 1935-39, rozwiązała wprowadzając jodowanie soli. Obejmuje to około 70% populacji na świecie.


Źródła jodu


1 łyżeczka soli morskiej to około 150 mikrogramów jodu, czyli dziennie zapotrzebowanie osoby dorosłej. Dodatkowo jod znajdziemy w rybach morskich, owocach morza, algach morskich, chlorelli, kelpie, przegrzebkach, jajach, żurawinie, truskawkach.


Konsekwencje nadmiaru jodu dla tarczycy i autoimmunizacji


Godne uwagi są głosy, że nadmierne spożywanie jodu może powodować autoimmunizację. Niedoczynność tarczycy spowodowana zapaleniem tarczycy Hashimoto może być spowodowana utrzymującym się hamującym wpływem jodu na syntezę i wydzielanie hormonów tarczycy, a mocno jodowana tyreoglobulina ma właściwości imunnogenne.

Badania na przełomie ostatnich lat pokazują, że zapalenie tarczycy o podłożu autoimmunologicznym, z podwyższonymi przeciwciałami częściej występuje na obszarach bogatych w jod niż na terenach gdzie jodu jest mało. 

Inne badania pokazały, że umiarkowany lub łagodny nadmiar jodu wiąże się z częstszym występowaniem niedoczynności tarczycy, zwłaszcza u osób starszych. Inne badanie, w którym pomiary dokonano przed obowiązkowym wprowadzeniem jodowania soli, a potem po 11 latach od wprowadzenia rozporządzenia, wykazały na tych terenach tendencje do podwyższonego TSH w populacji. Nadmierne spożycie jodu może prowadzić także do wystąpienia innych chorób tarczycy, takich jak nadczynność tarczycy, choroba Gravesa-Basedowa i wole guzkowe.


Jak sprawdzić niedobór jodu


Z pewnością przed rozpoczęciem ewentualnej suplementacji, warto sprawdzić, czy macie niedobór jodu. W związku z tym można wykonać w większości większych laboratoriów badanie dobowej zbiórki moczu. Narażone na niedobór jodu mogą być szczególnie osoby suplementujące się wysokimi dawkami selenu, nie jedzące ryb i eliminujące sól w diecie.

Dobowo wydalamy około 100-200 μg /l.
Wg WHO:

50-99 μg /l łagodny niedobór μg
20-49 μg /l umiarkowany niedobór
<200 μg /l ciężki niedobór.

W zależności od niedoboru warto zwrócić uwagę na podaż tego pierwiastka w diecie lub wdrożyć odpowiednią suplementację.


Podsumowanie


Reasumując, nawet niewielki wzrost spożycia jodu wiąże się ze zwiększoną częstotliwością autoimmunizacji tarczycy. Większość badaczy jest zdania, że zwiększenie podaży jodu może być ryzykowne i długoterminowo prowadzić do zaostrzenia objawów. Wyjątek stanowią kobiety w ciąży, u których suplementacja, oczywiście w porozumieniu z lekarzem, jest konieczna. W przypadku wystąpienia niedoboru jodu suplementacja powinna być dopasowana do osoby i jej wyniku. 

W internecie dostępnych jest wiele protokołów jodowych, zachęcam jednak do rozważnego troszczenia się o swoje zdrowie.

Jeśli chcesz porozmawiać o swojej tarczycy, stylu życia i diecie zapraszam na konsultację 

Źródła:

http://www.nuclmed.gr/wp/wp-content/uploads/2017/04/10.pdf 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26361258/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26088475/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28315909/ 

http://www.izz.waw.pl/attachments/article/33/NormyZywieniaNowelizacjaIZZ2012.pdf 

Podziel się tym wpisem na
Wróć

Nazywam się
Justyna Salamonowicz-Gustaw.

Holistka – dietetyk, coach, trener rozwoju osobistego i biznesu, socjolog, instruktor jogi i relaksacji. Specjalizuje się w prowadzeniu konsultacji i wykładów, tworzeniu szkoleń i programów edukacyjnych wykorzystując holistyczną wiedzę, wyniki badań naukowych (Evidence Based Medicine) oraz wieloletnie doświadczenie zawodowe w obszarze wellbeing. Jej zainteresowania to dobrostan psychofizyczny, biohacking, hormony, jelita, choroba Hashimoto, redukcja stresu, work-life-balance i tematy związane z przeciwstarzeniem. Jest konsultantką merytoryczną książek o zdrowym stylu życia i odżywianiu oraz autorką artykułów naukowych z zakresu dietetyki, Hashimoto, dobrostanu i medytacji. Twórczyni metody oraz marki Kod Równowagi.

Poznaj mnie lepiej
Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping
0