Czy jod w Hashimoto jest dobry czy zły
17.10.2020
Czy jod w Hashimoto jest dobry czy zły? Przez jednych eliminowany, inni promują protokoły jodowe. Kilka dni temu podczas webinaru o Hashimoto, do którego byłam zaproszona przez Vitaimmun i Patrycję Szachtę, pojawił się temat jodu. W związku z odczuciem niedosytu w przekazaniu najświeższych informacji na ten temat, w tym artykule dopowiem najważniejsze kwestie. Zamieściłam zdjęcie pokazujące morze, które miało nawiązywać do dzisiejszego tematu, a miłe wspomnienie wakacji w ciepłych krajach sprzed pandemicznych czasów, dodać trochę nadziei, że jeszcze będzie pięknie.
Znaczenie jodu dla tarczycy
Jod jest podstawowym mikroelementem diety niezbędnym do funkcjonowania tarczycy i syntezy hormonów. Za pośrednictwem dejodynazy pierwszej (enzymu) T4 jest konwertowane do T3 (odłączany jest jeden atom jodu). W organizmie mamy między 20-50 mg jodu, z czego 75% gromadzi się w tarczycy.
Zalecane dzienne spożycie jodu
Zalecane dzienne spożycie jodu wg polskich norm z 2017 roku
90 μg – dla dzieci 0-5 r.ż.
150 μg – dla dzieci >12 r.ż. i dorosłych
220 μg dla kobiet ciężarnych
290 μg dla kobiet karmiących
Konsekwencje niedoboru jodu
Bezsprzecznie niedobór jodu może prowadzić do przykrych konsekwencji i objawów w zakresie klinicznym takich jak wole czy kretynizm. Brak wystarczającej podaży jodu wiele krajów, w tym Polska w latach 1935-39, rozwiązała wprowadzając jodowanie soli. Obejmuje to około 70% populacji na świecie.
Źródła jodu
1 łyżeczka soli morskiej to około 150 mikrogramów jodu, czyli dziennie zapotrzebowanie osoby dorosłej. Dodatkowo jod znajdziemy w rybach morskich, owocach morza, algach morskich, chlorelli, kelpie, przegrzebkach, jajach, żurawinie, truskawkach.
Konsekwencje nadmiaru jodu dla tarczycy i autoimmunizacji
Godne uwagi są głosy, że nadmierne spożywanie jodu może powodować autoimmunizację. Niedoczynność tarczycy spowodowana zapaleniem tarczycy Hashimoto może być spowodowana utrzymującym się hamującym wpływem jodu na syntezę i wydzielanie hormonów tarczycy, a mocno jodowana tyreoglobulina ma właściwości imunnogenne.
Badania na przełomie ostatnich lat pokazują, że zapalenie tarczycy o podłożu autoimmunologicznym, z podwyższonymi przeciwciałami częściej występuje na obszarach bogatych w jod niż na terenach gdzie jodu jest mało.
Inne badania pokazały, że umiarkowany lub łagodny nadmiar jodu wiąże się z częstszym występowaniem niedoczynności tarczycy, zwłaszcza u osób starszych. Inne badanie, w którym pomiary dokonano przed obowiązkowym wprowadzeniem jodowania soli, a potem po 11 latach od wprowadzenia rozporządzenia, wykazały na tych terenach tendencje do podwyższonego TSH w populacji. Nadmierne spożycie jodu może prowadzić także do wystąpienia innych chorób tarczycy, takich jak nadczynność tarczycy, choroba Gravesa-Basedowa i wole guzkowe.
Jak sprawdzić niedobór jodu
Z pewnością przed rozpoczęciem ewentualnej suplementacji, warto sprawdzić, czy macie niedobór jodu. W związku z tym można wykonać w większości większych laboratoriów badanie dobowej zbiórki moczu. Narażone na niedobór jodu mogą być szczególnie osoby suplementujące się wysokimi dawkami selenu, nie jedzące ryb i eliminujące sól w diecie.
Dobowo wydalamy około 100-200 μg /l.
Wg WHO:
50-99 μg /l łagodny niedobór μg
20-49 μg /l umiarkowany niedobór
<200 μg /l ciężki niedobór.
W zależności od niedoboru warto zwrócić uwagę na podaż tego pierwiastka w diecie lub wdrożyć odpowiednią suplementację.
Podsumowanie
Reasumując, nawet niewielki wzrost spożycia jodu wiąże się ze zwiększoną częstotliwością autoimmunizacji tarczycy. Większość badaczy jest zdania, że zwiększenie podaży jodu może być ryzykowne i długoterminowo prowadzić do zaostrzenia objawów. Wyjątek stanowią kobiety w ciąży, u których suplementacja, oczywiście w porozumieniu z lekarzem, jest konieczna. W przypadku wystąpienia niedoboru jodu suplementacja powinna być dopasowana do osoby i jej wyniku.
W internecie dostępnych jest wiele protokołów jodowych, zachęcam jednak do rozważnego troszczenia się o swoje zdrowie.
Jeśli chcesz porozmawiać o swojej tarczycy, stylu życia i diecie zapraszam na konsultację
Źródła:
http://www.nuclmed.gr/wp/wp-content/uploads/2017/04/10.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26361258/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26088475/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28315909/
http://www.izz.waw.pl/attachments/article/33/NormyZywieniaNowelizacjaIZZ2012.pdf