17.10.2020
Czy jod w Hashimoto jest dobry czy zły? Przez jednych eliminowany, inni promują protokoły jodowe. Kilka dni temu podczas webinaru o Hashimoto, do którego byłam zaproszona przez Vitaimmun i Patrycję Szachtę, pojawił się temat jodu. W związku z odczuciem niedosytu w przekazaniu najświeższych informacji na ten temat, w tym artykule dopowiem najważniejsze kwestie. Zamieściłam zdjęcie pokazujące morze, które miało nawiązywać do dzisiejszego tematu, a miłe wspomnienie wakacji w ciepłych krajach sprzed pandemicznych czasów, dodać trochę nadziei, że jeszcze będzie pięknie.
Badania na przełomie ostatnich lat pokazują, że zapalenie tarczycy o podłożu autoimmunologicznym, z podwyższonymi przeciwciałami częściej występuje na obszarach bogatych w jod niż na terenach gdzie jodu jest mało.
Inne badania pokazały, że umiarkowany lub łagodny nadmiar jodu wiąże się z częstszym występowaniem niedoczynności tarczycy, zwłaszcza u osób starszych. Inne badanie, w którym pomiary dokonano przed obowiązkowym wprowadzeniem jodowania soli, a potem po 11 latach od wprowadzenia rozporządzenia, wykazały na tych terenach tendencje do podwyższonego TSH w populacji. Nadmierne spożycie jodu może prowadzić także do wystąpienia innych chorób tarczycy, takich jak nadczynność tarczycy, choroba Gravesa-Basedowa i wole guzkowe.
Dobowo wydalamy około 100-200 μg /l.
Wg WHO:
50-99 μg /l łagodny niedobór μg
20-49 μg /l umiarkowany niedobór
<200 μg /l ciężki niedobór.
W zależności od niedoboru warto zwrócić uwagę na podaż tego pierwiastka w diecie lub wdrożyć odpowiednią suplementację.
W internecie dostępnych jest wiele protokołów jodowych, zachęcam jednak do rozważnego troszczenia się o swoje zdrowie.
Jeśli chcesz porozmawiać o swojej tarczycy, stylu życia i diecie zapraszam na konsultację
Źródła:
http://www.nuclmed.gr/wp/wp-content/uploads/2017/04/10.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26361258/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26088475/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28315909/
http://www.izz.waw.pl/attachments/article/33/NormyZywieniaNowelizacjaIZZ2012.pdf
Holistka – dietetyk, coach, trener rozwoju osobistego i biznesu, socjolog, instruktor jogi i relaksacji. Specjalizuje się w prowadzeniu konsultacji i wykładów, tworzeniu szkoleń i programów edukacyjnych wykorzystując holistyczną wiedzę, wyniki badań naukowych (Evidence Based Medicine) oraz wieloletnie doświadczenie zawodowe w obszarze wellbeing. Jej zainteresowania to dobrostan psychofizyczny, biohacking, hormony, jelita, choroba Hashimoto, redukcja stresu, work-life-balance i tematy związane z przeciwstarzeniem. Jest konsultantką merytoryczną książek o zdrowym stylu życia i odżywianiu oraz autorką artykułów naukowych z zakresu dietetyki, Hashimoto, dobrostanu i medytacji. Twórczyni metody oraz marki Kod Równowagi.