14.11.2020
Jeśli lubisz naleśniki, a masz problem z gospodarką cukrową ten przepis jest dla Ciebie. Potrawy z kaszy gryczanej należą do moich ulubionych ze względów odżywczych i smakowych. Dzisiaj podzielę się przepisem na naleśniki składające się w wersji podstawowej z dwóch składników – mąki gryczanej niepalonej i wody.
Kasza gryczana niepalona ma średni indeks glikemiczny, nie skutkuje więc szybkimi zmianami glukozy we krwi. Nadaje się dla osób z insulinoopornością i cukrzycą typu II. Dodatkowo zawiera sporo białka i wyróżnia się bogatym profilem aminokwasowym. Zawiera m.in. lizynę, argininę i tryptofan, dlatego jest idealna się dla wegetarian. Są to białka egzogenne, a ich źródłem w diecie zazwyczaj jest mięso. Dodatkowo jest bogata w witaminy z grupy B, magnez, potas, miedz. Obecność polifenoli wpływa na właściwości antyoksydacyjne. Chroni przed wolnymi rodnikami.
Kasza gryczana należy do zbóż bezglutenowych. Stanowi zdrowy zamiennik pszenicy.
Naleśniki gryczane z kaszy smakują wspaniale na słono i na słodko.
Kasza gryczana – 1 duża szklanka (250 gram)
Woda w temperaturze pokojowej – 500 ml
Szczypta soli
Dodatkowo
Oliwa z oliwek lub olej sezamowy
Jak masz czas możesz kaszę namoczyć wcześniej przez kilka godzin, ale nie musisz tego robić.
Naleśniki są grubsze niż tradycyjne pszenne. Jeśli lubisz cieńsze możesz dodać jajko lub dwa.
Ciasto ma lepiącą konsystencję. Przy wylewaniu ciasta na patelnię warto użyć łyżki, aby lepiej rozprowadzić ciasto.
Z tej porcji wychodzi około 7-8 dużych, grubszych naleśników. Jeśli lubicie cienkie, można dodać więcej wody.
Jeśli potrzebujesz zadbać o równowagę organizmu, pobierz za darmo . Tam znajdziesz kilka przepisów i porad o czego zacząć swoją ścieżkę do zdrowia.
Holistka – dietetyk, coach, trener rozwoju osobistego i biznesu, socjolog, instruktor jogi i relaksacji. Specjalizuje się w prowadzeniu konsultacji i wykładów, tworzeniu szkoleń i programów edukacyjnych wykorzystując holistyczną wiedzę, wyniki badań naukowych (Evidence Based Medicine) oraz wieloletnie doświadczenie zawodowe w obszarze wellbeing. Jej zainteresowania to dobrostan psychofizyczny, biohacking, hormony, jelita, choroba Hashimoto, redukcja stresu, work-life-balance i tematy związane z przeciwstarzeniem. Jest konsultantką merytoryczną książek o zdrowym stylu życia i odżywianiu oraz autorką artykułów naukowych z zakresu dietetyki, Hashimoto, dobrostanu i medytacji. Twórczyni metody oraz marki Kod Równowagi.