Pieprz i wanilia – kultowy przyrodniczy program Tony’ego Halika i Elżbiety Dzikowskiej. W czasach PRL-u autorzy umożliwiali widzom odwiedzenie egzotycznych, nieznanych krajów. Dziś program posłużył jako inspiracja waniliowo-pieprzowego śniadania. Kiedy zaczyna być trochę chłodniej, lubię przed rozpoczęciem codziennych zajęć zjeść coś odżywczego i rozgrzewającego. Pozytywna energia od samego rana jest mi potrzebna zwłaszcza teraz, kiedy prawie wcale nie piję kawy. Ryż posiada wiele zastosowań i cenne składniki odżywcze. Jest hipoalergiczny i nie powoduje uczuleń. Można go znaleźć w wielu odmianach, różniących się właściwościami i smakiem. Dzisiaj wybrałam pełnoziarnisty ryż basmati, który jest lekko aromatyczny i delikatniejszych od pozostałych odmian. Jego lekko orzechowy smak ciekawie komponuje się z wanilią i czerwonym pieprzem. Banany oczyszczają organizm z toksyn i są bogacte w potas, mogą być pomocne w leczeniu nadciśnienia. Czerwony pieprz chroni przed zimnem.
Składniki:
1/2 szklanki pełnoziarnistego ryżu basmati
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 szklanka wody
1/2 szklanki mleka ryżowego fortyfikowanego wapniem
1 płaska łyżeczka czerwonego pieprzu
1/2 łyżki jagód goji
laska wanilii
szczypta soli
1 mały banan
1/2 granata
Wykonanie:
Ryż dobrze płuczę na gęstym sicie. W ganku rozpuszczam łyżeczkę oleju kokosowego i wrzucam ryż, dodaję szczyptę soli, wydłubane ziarenka wanilii i laskę wanilii, mieszam. Pozwalam, aby ryż się chwilę uprażył, a następnie dodaję wodę i gotuję w niskiej temperaturze, aż ryż ją wchłonie.
Z ugotowanego ryżu wyjmuje kawałki wanilii, dodaję szklankę mleka, pół pokrojonego w plasterki banana, owoce goji, pół łyżeczki świeżo zmielonego czerwonego pieprzu. Wszystko mieszam i wykładam do miseczki. Na wierzchu układam drugą część pokrojonego banana i pestki z granatu. Wszystko posypuję pozostałymi ziarenkami czerwonego pieprzu.
Cudowne, pożywne, lekko pikantne śniadanie.