05.02.2021
Ceviche to po prostu plastry, bądź kawałki surowej ryby sparzone w soku z cytrusów. Do tego dania nadają się najlepiej ryby morskie i owoce morza. Warunek konieczny do przygotowania tego dania: składniki muszą być z dobrego źródła i być absolutnie świeże. Jeśli ryby są kupione wcześniej, najlepiej przechowywać je na lodzie w lodówce.
Białko w tkankach ryby w reakcji z kwasem ulegają denaturacji, przez co zmienia się ich konsystencja i wygląd. Kawałki ryby zmieniają kolor i nabierają sprężystości.
Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Ma wiele wariantów. Nadaje się na kolację, tą codzienną i tą wykwintną.
Ryby morskie i owoce morza są bogate w kwasy Omega 3, dlatego stanowią w mojej diecie ważne źródło białka.
SKŁADNIKI
Świeża ryba morska ( u mnie dobry łosoś ) 250 gram
Czerwona cebula 1 sztuka
Sok z limonki i pomarańczy
Oliwa z oliwek (opcjonalnie)
Sól
Pieprz zielony lub czerwony w ziarenkach
PRZYGOTOWANIE
Rybę myjemy, osuszamy na papierze. Następnie kroimy w plastry lub kawałki o boku mniej więcej 15 milimetrów. Zalewamy sokiem z dowolnych cytrusów. Dodajemy pokrojoną w cienkie piórka cebulę i zielony pieprz. Możemy dodać łyżkę oliwy z oliwek. Doprawiamy solą. Wstawiamy do lodówki, marynujemy 1 godzinę.
Po wyjęciu z lodówki ceviche jest gotowe do spożycia. Można zostawić na noc. Posypujemy kolendrą.
Jeśli chcesz więcej przepisów i informacji na temat zdrowej diety i stylu życia, pobierz darmowy ebook i zapisz się do newslettera. W mailach wysyłanych nie częściej niż raz na dwa tygodnie pojawiają się wcześniej nie publikowane przepisy.
A jeśli wolisz słuchać i oglądać, zapraszam do obejrzenia filmiku.
Holistka – dietetyk, coach, trener rozwoju osobistego i biznesu, socjolog, instruktor jogi i relaksacji. Specjalizuje się w prowadzeniu konsultacji i wykładów, tworzeniu szkoleń i programów edukacyjnych wykorzystując holistyczną wiedzę, wyniki badań naukowych (Evidence Based Medicine) oraz wieloletnie doświadczenie zawodowe w obszarze wellbeing. Jej zainteresowania to dobrostan psychofizyczny, biohacking, hormony, jelita, choroba Hashimoto, redukcja stresu, work-life-balance i tematy związane z przeciwstarzeniem. Jest konsultantką merytoryczną książek o zdrowym stylu życia i odżywianiu oraz autorką artykułów naukowych z zakresu dietetyki, Hashimoto, dobrostanu i medytacji. Twórczyni metody oraz marki Kod Równowagi.