Ceviche, czyli surowa ryba w cytrusach, źródło Omega 3 - Kod Równowagi

Blog

Ceviche, czyli surowa ryba w cytrusach, źródło Omega 3

05.02.2021

Ceviche to po prostu plastry, bądź kawałki surowej ryby sparzone w soku z cytrusów. Do tego dania nadają się najlepiej ryby morskie i owoce morza. Warunek konieczny do przygotowania tego dania: składniki muszą być z dobrego źródła i być absolutnie świeże. Jeśli ryby są kupione wcześniej, najlepiej przechowywać je na lodzie w lodówce.

Białko w tkankach ryby w reakcji z kwasem ulegają denaturacji, przez co zmienia się ich konsystencja i wygląd. Kawałki ryby zmieniają kolor i nabierają sprężystości. 

Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Ma wiele wariantów. Nadaje się na kolację, tą codzienną i tą wykwintną.

Ryby morskie i owoce morza są bogate w kwasy Omega 3, dlatego stanowią w mojej diecie ważne źródło białka.

SKŁADNIKI

Świeża ryba morska ( u mnie dobry łosoś ) 250 gram
Czerwona cebula 1 sztuka
Sok z limonki i pomarańczy
Oliwa z oliwek (opcjonalnie)
Sól
Pieprz zielony lub czerwony w ziarenkach

PRZYGOTOWANIE

Rybę myjemy, osuszamy na papierze. Następnie kroimy w plastry lub kawałki o boku mniej więcej 15 milimetrów. Zalewamy sokiem z dowolnych cytrusów. Dodajemy pokrojoną w cienkie piórka cebulę i zielony pieprz. Możemy dodać łyżkę oliwy z oliwek. Doprawiamy solą. Wstawiamy do lodówki, marynujemy 1 godzinę.

Po wyjęciu z lodówki ceviche jest gotowe do spożycia. Można zostawić na noc. Posypujemy kolendrą.

Jeśli chcesz więcej przepisów i informacji na temat zdrowej diety i stylu życia, pobierz darmowy ebook i zapisz się do newslettera. W mailach wysyłanych nie częściej niż raz na dwa tygodnie pojawiają się wcześniej nie publikowane przepisy. 

A jeśli wolisz słuchać i oglądać, zapraszam do obejrzenia filmiku. 

 

splash
Podziel się tym wpisem na
Wróć

Może Ciebie również zainteresować:

Justyna Salamonowicz-Gustaw

Nazywam się
Justyna Salamonowicz-Gustaw.

Holistka - dietetyk, coach, trener biznesu, socjolog, instruktor jogi i relaksacji. Odbyła ponad 2000 godzin konsultacji z klientami. Specjalizuje się w chorobie Hashimoto, hormonach, healthy aiging, redukcji stresu i dobrostanie. Prowadzi konsultacje, kursy, wykłady i warsztaty, a wszystko w nurcie medycyny stylu życia i medycyny integralnej..  Jest konsultantką merytoryczną książek o zdrowym stylu życia i odżywianiu. Stworzyła metodę Kod Równowagi, w oparciu o którą tworzy swoje usługi i produkty. Dzieli się wiedzą, doświadczeniem i narzędziami gromadzonymi latami, które  pomagają poprawić stan zdrowia i samopoczucie oraz uczą żyć uważnie i w równowadze.

Poznaj mnie lepiej
Twój koszyk
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0