23.01.2021
Krewetki na maśle – śródziemnomorska klasyka. Krewetki to świetne źródło astaksantyny, silnego przeciwutleniacza. W kombinacji z zielonymi warzywami polecane nawet w terapiach przeciwnowotworowych zawierających chemię.
Dieta śródziemnomorska należy do najzdrowszych modeli żywieniowych w Europie. Oczywiście mowa o diecie mieszkańców basenu śródziemnego lat sześćdziesiątych.
Wspomniany model żywienia zawiera
Współczesna dieta ludzi zamieszkujących tamte rejony obfituje w dużą ilość węglowodanów prostych i przetworzonej żywności.
To właśnie mieszkając we Włoszech zrozumiałam na czym dieta śródziemnomorska polega. Każdego sobotniego ranka szłam na duży targ, na którym sprzedawano świeże warzywa i owoce. Były też stoiska z rybami i owocami morza. Miałam swoje ulubione miejsce, gdzie Vincenzo, właściciel stoiska, wybierał dla mnie najbardziej okazałe krewetki czy ośmiornice, pytając z uśmiechem „Ciao Justine, cosa cucini oggi”. Czyli „Co dzisiaj gotujesz?” Często dzielił się swoimi przepisami. Gotowanie i jedzenie we Włoszech to celebracja życia, kojarzona się z radością bycia tu i teraz. Wtedy poznałam kilka przepisów na krewetki. Oto jeden z nich.
Krewetki mają mało kalorii i stanowią dobre źródło białka. Poza tym są źródłem astaksantyny, jednego z silnych przeciwutleniaczy, należącego do grupy karotenoidów. Stąd ich różowo-pomarańczowy kolor. Jest wiele badań na ten temat. Np. jedno z nich wykazuje korzystne właściwości astaksantyny pochodzącej od krewetek w łagodzeniu funkcji poznawczych i zmniejszaniu neurodegeneracji (badanie na szczurach). Są też badania mówiące o możliwym zastosowaniu jej w terapiach wspomagających leczenie nowotworów.
Ja szukam jedzenia o potencjale przeciwzapalnym ze względu na zdrowie i w trosce o młody wygląd. Dzisiaj proponuję krewetki na maśle. Dzisiaj proponuję krewetki na maśle, które zawierają oprócz też kwasy Omega 3. Na krewetki powinni uważać alergicy.
Obejrzyj filmik jak przygotować krewetki na maśle lub przeczytaj poniżej.
SKŁADNIKI
200 g krewetek tygrysich lub argentyńskich (najlepiej świeże, ale mogą być mrożone)
1-2 ząbki czosnku
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła klarowanego
50 ml białego wina
sok z 1/4 limonki lub cytryny
1 łyżka świeżej kolendry lub natki pietruszki
sól
PRZYGOTOWANIE
Mrożone krewetki najpierw rozmrażamy i dobrze opłukujemy. Ja zazwyczaj wybieram świeże. Jeśli są nieobrane, to zdejmujemy pancerz, zostawiając ogonek. Te, które są nieoczyszczone, mają czarną nitkę (jelito) wzdłuż tułowia. Nacinamy krewetki nożem i usuwamy jelito. Następnie krewetki myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Jeśli zaczynacie przygodę z krewetkami wybierzcie już oczyszczone.
Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło. Dolewamy oliwy z oliwek. Czosnek siekamy. Podsmażamy przez chwilę. Dodajemy krewetki. Smażymy przez około jedną, dwie minuty na każdej ze stron, nie za długo bo będą niesmaczne. Następnie dolewamy białe wino i czekamy aż odparuje.
Oprószamy solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy posiekaną kolendrą i pietruszką. Można udekorować skórką otartą z cytryny. Podajemy ze świeżą bułką lub grzanką (u mnie bezglutenową).
Buon apetito.
Chcesz porozmawiać o swoim sposobie żywienia i dowiedzieć się jaka dieta jest odpowiednia dla Ciebie, umów się na konsultację.
Źródła:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28511808/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31690015/
Holistka – dietetyk, coach, trener rozwoju osobistego i biznesu, socjolog, instruktor jogi i relaksacji. Specjalizuje się w prowadzeniu konsultacji i wykładów, tworzeniu szkoleń i programów edukacyjnych wykorzystując holistyczną wiedzę, wyniki badań naukowych (Evidence Based Medicine) oraz wieloletnie doświadczenie zawodowe w obszarze wellbeing. Jej zainteresowania to dobrostan psychofizyczny, biohacking, hormony, jelita, choroba Hashimoto, redukcja stresu, work-life-balance i tematy związane z przeciwstarzeniem. Jest konsultantką merytoryczną książek o zdrowym stylu życia i odżywianiu oraz autorką artykułów naukowych z zakresu dietetyki, Hashimoto, dobrostanu i medytacji. Twórczyni metody oraz marki Kod Równowagi.