Kimchi - dla zdrowia, odporności i urody - Kod Równowagi

Blog

Kimchi – dla zdrowia, odporności i urody

11.11.2020

Kimchi – koreańska potrawa, uznawana jest za jedno z dań najzdrowszych na świecie. Nadaje się jako przystawka, dodatek do potraw mięsnych, ryb i dań wegetariańskich. Można dodawać do zup. Posiada wiele zdrowotnych właściwości.

Bazą kimchi jest kapustą pekińską, która przechodzi przez proces fermentacji. Surówka jest niskokaloryczna, zawiera sód, żelazo, mangan oraz witaminy w tym witaminę A, witaminę C, witaminy K, witaminę B6 i kwas foliowy. Składniki odżywcze mogą się różnić w zależności od dodatków. Istnieje około 200 rodzajów kimchi. W każdym koreańskim domu istnieje rodzinny przepis na kimchi. Własnoręczne wykonanie kimchi jest powiązane z tradycją, której ulegają wszyscy mieszkańcy Korei, niezależnie od statusu materialnego, wieku, czy wykonywanej pracy.  Ta tradycja nosi nazwę kimjang.

O właściwościach przeczytasz w kolejnym wpisie.  A tymczasem do dzieła.

SKŁADNIKI

  • 1 kg kapusty pekińskiej
  • 2 – 3 litry wody
  • 5 łyżek soli morskiej

SKŁADNIKI NA PASTĘ

  • ¾ szklanki wody
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 mała cebulka biała lub ½ większej
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego bez dodatków
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ¼ łyżeczki chili, opcjonalnie
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • ½ marchewki pociętej w słupki

PRZYGOTOWANIE

  1. Kapustę pekińską obierz z pierwszych liści. Przekrój pozostałą część wzdłuż na cztery części, następnie każdą ćwiartkę pokrój na małe paski. Poszatkowaną kapustę przełóż do dużej miski. Wodę wymieszaj z solą i zalej nią kapustę. Dociśnij talerzykiem i czymś ciężkim np. słoiczkiem z dżemem. Odstaw.
  2. W małym garnuszku zagotuj ¾ szklanki wody wymieszanej z mąką ryżową oraz cukrem. Gotuj delikatnie przez około 2 minuty do czasu, aż się zamieni w gęsty, ryżowy kleik. Mieszaj, aby nie powstały grudki. Zdejmij i odstaw, aż ostygnie.
  3. Cebulę i czosnek bardzo posiekaj bardzo drobno, a następnie dodaj do przestudzonego kleiku. Dolej sos sojowy, wsyp pozostałe przyprawy – paprykę, sól i ewentualnie chili. Wymieszaj.
  4. Do pasty dodaj pokrojoną marchew i posiekany szczypiorek. Ponownie wymieszaj.
  5. Załóż rękawiczki, odcedź dokładnie kapustę. Możesz ja lekko osuszyć bawełnianą ściereczką. Dodaj pastę kimchi. Mieszaj dokładnie rękami, wcierając pastę w kapustę.
  6. Po dokładnym wymieszaniu przełóż kimchi do dużego szklanego słoika. zostawić na blacie na 2 – 5 dni, czyli do momentu, aż zrobi się lekko kwaśne. Potem przełożyć do lodówki i wykorzystywać wtedy, kiedy najdzie was ochota.

Wolisz oglądać, zamiast czytać, zapraszam do obejrzenia filmiku, w którym pokazuję jak wykonać idealne kimchi.

splash

Możesz omówić swoją dietę podczas konsultacji. Zapraszam.

Podziel się tym wpisem na
Wróć

Może Ciebie również zainteresować:

Nazywam się
Justyna Salamonowicz-Gustaw.

Holistka – dietetyk, coach, trener rozwoju osobistego i biznesu, socjolog, instruktor jogi i relaksacji. Specjalizuje się w prowadzeniu konsultacji i wykładów, tworzeniu szkoleń i programów edukacyjnych wykorzystując holistyczną wiedzę, wyniki badań naukowych (Evidence Based Medicine) oraz wieloletnie doświadczenie zawodowe w obszarze wellbeing. Jej zainteresowania to dobrostan psychofizyczny, biohacking, hormony, jelita, choroba Hashimoto, redukcja stresu, work-life-balance i tematy związane z przeciwstarzeniem. Jest konsultantką merytoryczną książek o zdrowym stylu życia i odżywianiu oraz autorką artykułów naukowych z zakresu dietetyki, Hashimoto, dobrostanu i medytacji. Twórczyni metody oraz marki Kod Równowagi.

Poznaj mnie lepiej
Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping
0