11.11.2020
Kimchi – koreańska potrawa, uznawana jest za jedno z dań najzdrowszych na świecie. Nadaje się jako przystawka, dodatek do potraw mięsnych, ryb i dań wegetariańskich. Można dodawać do zup. Posiada wiele zdrowotnych właściwości.
Bazą kimchi jest kapustą pekińską, która przechodzi przez proces fermentacji. Surówka jest niskokaloryczna, zawiera sód, żelazo, mangan oraz witaminy w tym witaminę A, witaminę C, witaminy K, witaminę B6 i kwas foliowy. Składniki odżywcze mogą się różnić w zależności od dodatków. Istnieje około 200 rodzajów kimchi. W każdym koreańskim domu istnieje rodzinny przepis na kimchi. Własnoręczne wykonanie kimchi jest powiązane z tradycją, której ulegają wszyscy mieszkańcy Korei, niezależnie od statusu materialnego, wieku, czy wykonywanej pracy. Ta tradycja nosi nazwę kimjang.
O właściwościach przeczytasz w kolejnym wpisie. A tymczasem do dzieła.
Wolisz oglądać, zamiast czytać, zapraszam do obejrzenia filmiku, w którym pokazuję jak wykonać idealne kimchi.
Możesz omówić swoją dietę podczas konsultacji. Zapraszam.
Holistka – dietetyk, coach, trener rozwoju osobistego i biznesu, socjolog, instruktor jogi i relaksacji. Specjalizuje się w prowadzeniu konsultacji i wykładów, tworzeniu szkoleń i programów edukacyjnych wykorzystując holistyczną wiedzę, wyniki badań naukowych (Evidence Based Medicine) oraz wieloletnie doświadczenie zawodowe w obszarze wellbeing. Jej zainteresowania to dobrostan psychofizyczny, biohacking, hormony, jelita, choroba Hashimoto, redukcja stresu, work-life-balance i tematy związane z przeciwstarzeniem. Jest konsultantką merytoryczną książek o zdrowym stylu życia i odżywianiu oraz autorką artykułów naukowych z zakresu dietetyki, Hashimoto, dobrostanu i medytacji. Twórczyni metody oraz marki Kod Równowagi.