Kimchi – dla zdrowia, odporności i urody
11.11.2020
Kimchi – koreańska potrawa, uznawana jest za jedno z dań najzdrowszych na świecie. Nadaje się jako przystawka, dodatek do potraw mięsnych, ryb i dań wegetariańskich. Można dodawać do zup. Posiada wiele zdrowotnych właściwości.
Bazą kimchi jest kapustą pekińską, która przechodzi przez proces fermentacji. Surówka jest niskokaloryczna, zawiera sód, żelazo, mangan oraz witaminy w tym witaminę A, witaminę C, witaminy K, witaminę B6 i kwas foliowy. Składniki odżywcze mogą się różnić w zależności od dodatków. Istnieje około 200 rodzajów kimchi. W każdym koreańskim domu istnieje rodzinny przepis na kimchi. Własnoręczne wykonanie kimchi jest powiązane z tradycją, której ulegają wszyscy mieszkańcy Korei, niezależnie od statusu materialnego, wieku, czy wykonywanej pracy. Ta tradycja nosi nazwę kimjang.
O właściwościach przeczytasz w kolejnym wpisie. A tymczasem do dzieła.
SKŁADNIKI
- 1 kg kapusty pekińskiej
- 2 – 3 litry wody
- 5 łyżek soli morskiej
SKŁADNIKI NA PASTĘ
- ¾ szklanki wody
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka cukru
- 1 mała cebulka biała lub ½ większej
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego bez dodatków
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 2 łyżki papryki ostrej
- 1 łyżeczka startego imbiru
- ¼ łyżeczki chili, opcjonalnie
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
- ½ marchewki pociętej w słupki
PRZYGOTOWANIE
- Kapustę pekińską obierz z pierwszych liści. Przekrój pozostałą część wzdłuż na cztery części, następnie każdą ćwiartkę pokrój na małe paski. Poszatkowaną kapustę przełóż do dużej miski. Wodę wymieszaj z solą i zalej nią kapustę. Dociśnij talerzykiem i czymś ciężkim np. słoiczkiem z dżemem. Odstaw.
- W małym garnuszku zagotuj ¾ szklanki wody wymieszanej z mąką ryżową oraz cukrem. Gotuj delikatnie przez około 2 minuty do czasu, aż się zamieni w gęsty, ryżowy kleik. Mieszaj, aby nie powstały grudki. Zdejmij i odstaw, aż ostygnie.
- Cebulę i czosnek bardzo posiekaj bardzo drobno, a następnie dodaj do przestudzonego kleiku. Dolej sos sojowy, wsyp pozostałe przyprawy – paprykę, sól i ewentualnie chili. Wymieszaj.
- Do pasty dodaj pokrojoną marchew i posiekany szczypiorek. Ponownie wymieszaj.
- Załóż rękawiczki, odcedź dokładnie kapustę. Możesz ja lekko osuszyć bawełnianą ściereczką. Dodaj pastę kimchi. Mieszaj dokładnie rękami, wcierając pastę w kapustę.
- Po dokładnym wymieszaniu przełóż kimchi do dużego szklanego słoika. zostawić na blacie na 2 – 5 dni, czyli do momentu, aż zrobi się lekko kwaśne. Potem przełożyć do lodówki i wykorzystywać wtedy, kiedy najdzie was ochota.
Wolisz oglądać, zamiast czytać, zapraszam do obejrzenia filmiku, w którym pokazuję jak wykonać idealne kimchi.
Możesz omówić swoją dietę podczas konsultacji. Zapraszam.