Gluten - fakty i mity - Kod Równowagi

Blog

Gluten – fakty i mity

13.01.2021

Gluten to czarna owca wśród produktów zbożowych. Moda bezglutenowa stała się trendem żywieniowym ostatnich lat. W zasadzie chodzi o pszenicę zawierającą to białko i inne zboża zawierające białka podobne czyli żyto i jęczmień  oraz zanieczyszczony glutenem owies. Gluten występuje powszenie ze względu na technologiczne wykorzystanie. Czy jedliście kiedyś tradycyjne, pyszne i pulchne ciasto lub bułkę prosto z piekarni?  To właśnie dzięki glutenowi jest taka miękka, a zarazem sprężysta.

Czy zatem wszyscy powinniśmy go unikać, dowiesz się z tego artykułu.

  1. Dieta bezglutenowa jest dobra dla wszystkich – I FAKT i MIT

FAKT, BO

Eliminacja glutenu przynosi poprawę stanu zdrowia pacjentom chorującym na celiakię czyli chorobę trzewną. Czynnikiem wywołującym tę chorobę jest właśnie gluten. Nawet śladowe ilości tego białka u chorych, 50 mg na dobę, mogą pogorszyć stan zdrowia. Celiacy powinni wyeliminować gluten na zawsze i używać produktów oznaczonych jako bezpieczne dla nich (z przekreślonym kłosem).

FAKT, BO

Eliminacja glutenu może przynieść ulgę niezdiagnozowanym osobom skarżącym się na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jednak nie jest to docelowe rozwiązanie. Warto ustalić przyczynę takiego stanu rzeczy (m.inn. SIBO, SIFO, nieceliakalna nietolerancja glutenu (NCSG) nietolerancja produktów Fodmap). Zdrowa dieta powinna zawierać jak najmniej eliminacji.

FAKT, BO

Krótkotrwała eliminacja glutenu pod kontrolą specjalisty może być jedną ze strategii wspierających leczenie pacjentów z chorobami jelit, autoimmunologią czy depresją.

MIT, BO

Eliminacja glutenu nie poprawi stanu zdrowia, nastroju i wyników badań, jeśli przyczyny są o innym podłożu.

  1. Eliminacja glutenu powoduje niedobory w diecie – I FAKT i MIT

FAKT, BO

Pszenica (źródło glutenu) i inne zboża glutenowe (żyto, jęczmień) zawierają witaminy i minerały takie jak żelazo, magnez, cynk, miedź, kwas foliowy, B1 i B2 . Źle zbilansowana dieta bez glutenu może doprowadzić do ich niedoborów.

MIT, BO

Dobrze zbilansowana dieta bez zbóż glutenowych może zawierać wszystkie potrzebne witaminy i minerały w odpowiednich ilościach.

  1. Eliminacja glutenu prowadzi do otyłości, cukrzycy typu II i chorób serca – I FAKT i MIT

FAKT, BO

Są badania, które pokazują, że długotrwale prowadzona dieta bezglutenowa może doprowadzić do w.w chorób.

MIT, BO

Badania uwzględniły dietę opierającą się o gotowe produkty bezglutenowe. Dieta bez glutenu opierająca się o naturalne bezglutenowe produkty zbożowe może działać nawet prewencyjnie i zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II i choroby serca.

  1. Celiakia jest częstą chorobą – MIT

MIT, BO

Szacuje się, że na celiakię choruje 1/% społeczeństwa.

  1. Osoby chore na Hashimoto powinny być na diecie bezglutenowej – I FAKT I MIT

FAKT, BO

Hashimoto i celiakię zaliczamy do chorób współistniejących (procent waha się od 3 do 30%, w zależności od źródła). U osób z obiema chorobami powinna być wprowadzona dożywotnio dieta bezglutenowa.

U innych pacjentów, u których występują wielonarządowe objawy, stosuje się czasami protokoły dietetyczne uwzględniające eliminację glutenu (dieta bezglutenowa, dieta PALEO, AIP, protokół Dr Ewy Dabrowskiej, dieta Fodmap). Takie protokoły powinny być stosowane czasowo i pod kontrolą specjalisty.

MIT, BO

Osoby, bez celiakii i nie będące na żadnym protokole, wg większości badań nie powinny eliminować glutenu.

  1. Produkty bezglutenowe (gotowe) są zdrowsze od zwykłej diety

MIT, BO

Gotowe produkty bezglutenowe mają zazwyczaj wysoki indeks glikemiczny. Zawieraja dużo węglowodanów prostych. Tylko w przypadku naturalnych zbóź bezglutenowych dieta może być zdrowsza.

  1. Badania genetyczne potwierdzają celiakię – MIT

MIT, BO

Badania genetyczne potwierdzają obecność genów celiakii, jednak nie u wszystkich osób z takim zestawem genów choroba rozwinie się.

  1. Będą na diecie bezglutenowej można zrobić badania z krwi potwierdzające chorobę – MIT

MIT, BO

Aby badanie było wiarygodne w diecie musi być obecny gluten. Dopiero po kilku tygodniach warto zrobić badania w kierunku celiakii.

  1. Dieta bezglutenowa odchudza – MIT

MIT, BO

Dieta bez glutenu nie jest dietą odchudzającą. U niektórych osób eliminacja glutenu wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych i ograniczeniem pszenicy w diecie (pszenicy, naleśników, ciastek). Taka sytuacja powoduje zmniejszenie podaży kalorii i węglowodanów, co może skutkować utratą kilogramów.

  1. Gluten jest wszędzie – FAKT I MIT

FAKT, BO

Wiele gotowych produktów żywnościowych zawiera  w składzie gluten, który może się kryć pod wieloma nazwami. Znajdziemy go m.inn. w wędlinach, deserach, gotowych sosach.

MIT, BO

Jedząc zdrową, nieprzetworzoną dietę nie jesteśmy narażeni na obecność glutenu. Wybierając „prawdziwe” jedzenie, a nie gotowe produkty nasza dieta będzie wolna od dodatków do żywności.

Reasumując, gluten nie jest problematyczny dla większości zdrowych ludzi, ale nadmiar pszenicy, zwłaszcza w wypiekach takich jak paluszki, tanie drożdżówki i ciasteczka już tak.  Obecność glutenu w dietach stosowanych w chorobach autoimmunologicznych, w tym hashimoto, podlega nadal badaniom i omówię to w odrębnym wpisie. Tymczasem zachęcam do przestrzegania zdrowej diety przeciwzapalnej, diety równowagi.  Nauczenie się co jest dobre i nam służy gwarantuje, że wiemy co mamy włożyć do koszyka spożywczego, a potem jak skomponować nasz talerz.

Chcesz omówić swoją dietę, umów się na konsultację.

Źródła:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4406911/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12738465/ 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723650/
https://theceliacmd.com/november-2013-sibo-gluten-ibs-connection/ 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25786900/ 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4406911/


Reszta badań u autora.

 

Podziel się tym wpisem na
Wróć

Może Ciebie również zainteresować:

Nazywam się
Justyna Salamonowicz-Gustaw.

Holistka – dietetyk, coach, trener rozwoju osobistego i biznesu, socjolog, instruktor jogi i relaksacji. Specjalizuje się w prowadzeniu konsultacji i wykładów, tworzeniu szkoleń i programów edukacyjnych wykorzystując holistyczną wiedzę, wyniki badań naukowych (Evidence Based Medicine) oraz wieloletnie doświadczenie zawodowe w obszarze wellbeing. Jej zainteresowania to dobrostan psychofizyczny, biohacking, hormony, jelita, choroba Hashimoto, redukcja stresu, work-life-balance i tematy związane z przeciwstarzeniem. Jest konsultantką merytoryczną książek o zdrowym stylu życia i odżywianiu oraz autorką artykułów naukowych z zakresu dietetyki, Hashimoto, dobrostanu i medytacji. Twórczyni metody oraz marki Kod Równowagi.

Poznaj mnie lepiej
Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping
0