23.10.2020
Kokosanki bezglutenowe to proste do zrobienia ciasteczka dla osób odchudzających się, z insulinoopornością czy w diecie Hashimoto. Kokos posiada prozdrowotne właściwości. Miąższ zawiera potas, wapń, żelazo i cynk, witaminy z grupy B i witaminę C. Z niskim indeksem glikemicznym idealnie nadaje się w diecie przy insulinooporności i cukrzycy typu II. Zawarty błonnik pomaga zadbać o odpowiednią mikrobiotę.
W starożytnych Indiach orzech kokosa uznany był za owoc o cudownym sensualnych cechach. Podarowany Śrĭ – wedyjskiej bogini pomyślności i dobrobytu, stał się symbolem płodności i macierzyństwa. Do tej pory owoc używa się podczas hinduskich ceremonii zaślubin. W Kamasutrze kokosy symbolizowały płodność, a hinduscy kapłani obdarowywali nimi kobiety pragnące zajść w ciążę.
SKŁADNIKI
300 g wiórków kokosowych
½ szklanki mąki owsianej (lub innej bezglutenowej)
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub tapioki
½ szklanki ksylitolu lub innego dosładzacza
½- 1 szklanki mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego
2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego lub 2 jajka
szczypta soli
wanilia
skórka otarta z 1 cytryny
PRZYGOTOWANIE
Do miski wsypuję wiórki kokosowe, mąkę owsianą, mąkę ziemniaczaną lub tapiokę, skórkę z cytryny, sól i wanilię. Mieszam, wbijam jajka, dolewam mleko i rozpuszczony olej kokosowy lub masło klarowane. Znowu mieszam. Kiedy składniki dobrze się połączą, zaczynam ugniatać ciasto. Jeśli będzie za sypkie dolewam mleka. Jeśli zbyt wodniste, dodaję mąki.
Następnie formuję kulki w dłoniach i układam na blaszce do pieczenia wyściełanej papierem do pieczenia lub na specjalnej podkładce.
Rozgrzewam piekarnik do 170-180 stopni i wstawiam blachę z kulkami na 20-25 minut. Po upieczeniu powinny mieć złoty kolor.
Wystudzone kokosanki trzymam w szklanym, zamkniętym słoju.
Jeśli lubicie kokosanki bardziej „mokre”, możecie użyć mniej mąki. Ich struktura zależy od wiórek. Im bardziej oleiste wiórki, tym kokosanki będą smaczniejsze.
Z pozdrowieniami,
JSG
Jeśli masz problem z jelitami, cierpisz na dyskomfort i różne objawy z nimi związane, skorzystaj z badania.
Holistka – dietetyk, coach, trener rozwoju osobistego i biznesu, socjolog, instruktor jogi i relaksacji. Specjalizuje się w prowadzeniu konsultacji i wykładów, tworzeniu szkoleń i programów edukacyjnych wykorzystując holistyczną wiedzę, wyniki badań naukowych (Evidence Based Medicine) oraz wieloletnie doświadczenie zawodowe w obszarze wellbeing. Jej zainteresowania to dobrostan psychofizyczny, biohacking, hormony, jelita, choroba Hashimoto, redukcja stresu, work-life-balance i tematy związane z przeciwstarzeniem. Jest konsultantką merytoryczną książek o zdrowym stylu życia i odżywianiu oraz autorką artykułów naukowych z zakresu dietetyki, Hashimoto, dobrostanu i medytacji. Twórczyni metody oraz marki Kod Równowagi.