06.11.2020
Czy koronawirus może zwiększyć ryzyko ujawnienia się hashimoto, czy hashimoto zwiększa ryzyko cięższego przebiegu Covid-19? Pytań jest wiele. Osoby z chorobami przewlekłymi mają zwiększone ryzyko zachorowania na COVID-19 i na ciężki jego przebieg. Czy osoby z Hashimoto należą do grupy ryzyka, dowiesz się z tego artykułu.
(update artykułu 7.10.2020)
COVID-19 to nowa choroba, która może wpływać na płuca i drogi oddechowe, a w ciężkich przypadkach zagrażać życiu. Wywołuje ją koronawirus.
Objawy są podobne do innych chorób, takich jak przeziębienie i grypa. Mogą wystąpić też inne objawy obejmujące bóle głowy, mięśni i gardła, biegunki, zapalenie spojówek czy utrata smaku i węchu. Ponieważ jest to nowa choroba, nie jest w pełni zrozumiałe, w jaki sposób koronawirus rozprzestrzenia się między ludźmi. Uważa się, że wirus rozprzestrzenia się podobnie do innych wirusów czyli drogą kropelkową.
Leki takie jak eutyrox, letrox i inne podawane w Polsce na choroby tarczycy nie są terapiami immunosupresyjnymi czyli nie zmieniają ani nie osłabiają układu odpornościowego.
Jednak ludzie z innymi chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń i stwardnienie rozsiane, wymagają leczenia, które może osłabić układ odpornościowy.
Jeśli chcesz poczytać o wirusie Epsteina-Barra, zajrzyj do tego artykułu.
Zaburzenia czynności tarczycy nie są ogólnie uważane za zwiększające ryzyko wystąpienia grypy sezonowej w porównaniu z innymi członkami populacji ogólnej. Choroby autoimmunologiczne tarczycy nie mają tutaj wpływu. Osoby chorujące dodatkowo na inne choroby z grupy ryzyka, są bardziej narażone na powikłania grypy.
U większości osób zarażonych koronawirusem objawy będą łagodne. Nie przeprowadzono dotychczas badań dotyczących jej wpływu na osoby z chorobami tarczycy. Jest zbyt wcześnie, aby wnioskować czy u tych osób częściej występują ciężkie objawy. Koronawirus może powodować cięższe objawy u osób starszych, kobiet w ciąży i osób z wcześniej istniejącymi schorzeniami (takimi jak astma, cukrzyca, choroby serca). Na podstawie obecnych danych nie ma powodu, aby sądzić, że osoby cierpiące na Hashimoto są narażone na nadmierne ryzyko związane z koronawirusem. Ważne, aby hormony tarczycy były wyrównane.
Badania nad zależnościami pomiędzy COVID19 i chorobami tarczycy trwają.
Europejskie Towarzystwo Endokrynologiczne opublikowało we wrześniu 2020 roku oświadczenie na temat COVID-19 i chorób endokrynologicznych (Endocrine, 2020), w którym nie wymieniono szczegółowo chorób tarczycy.
Jednak pojawiają się publikacje na temat chorób autoimmunologicznych związanych z COVID-19. Sugerują, że SARS-CoV-2 może działać jako wyzwalacz utajonej lub nowo pojawiającej się autoimmunizacji. Inna kontrowersyjna metaanaliza opublikowana w Diabetes and Metabolic Syndrome na przełomie września i października 2020 roku wykazuje, że choroba tarczycy może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem ciężkiej infekcji COVID-19 u pacjentów z chorobami tarczycy.
Ze względu na brak wystarczającej liczby badań i jednoznacznego stanowiska środowiska medycznego pacjenci z chorobami tarczycy powinni podjąć dodatkowe środki ostrożności w celu zminimalizowania zakażenia się wirusem. W przypadku zachorowania ważna jest szybka interwencja medyczna i monitorowanie przebiegu choroby.
Źródła:
https://www.btf-thyroid.org/news/thyroid-disease-and-coronavirus-covid-19
https://www.who.int/westernpacific/emergencies/covid-19
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/faq.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7275975/
Holistka – dietetyk, coach, trener rozwoju osobistego i biznesu, socjolog, instruktor jogi i relaksacji. Specjalizuje się w prowadzeniu konsultacji i wykładów, tworzeniu szkoleń i programów edukacyjnych wykorzystując holistyczną wiedzę, wyniki badań naukowych (Evidence Based Medicine) oraz wieloletnie doświadczenie zawodowe w obszarze wellbeing. Jej zainteresowania to dobrostan psychofizyczny, biohacking, hormony, jelita, choroba Hashimoto, redukcja stresu, work-life-balance i tematy związane z przeciwstarzeniem. Jest konsultantką merytoryczną książek o zdrowym stylu życia i odżywianiu oraz autorką artykułów naukowych z zakresu dietetyki, Hashimoto, dobrostanu i medytacji. Twórczyni metody oraz marki Kod Równowagi.