11.11.2020
Czy maca może poprawić nastrój? Badania wykazały, że korzeń może zmniejszyć objawy depresji i lęku. Ponadto korzeń maca jest bogaty w witaminy A i C, B2, B6 oraz niacynę, a także w minerały, takie jak żelazo, cynk, jod, wapń, miedź, potas i magnez. Roślina jest również bogata w korzystne sterole roślinne, które biochemicznie są powiązane z hormonami, takimi jak estrogen, testosteron i progesteron.
A co z niedoczynnością tarczycy, przecież to warzywo krzyżowe? Maca należy do rodziny warzyw kapustnych, dlatego niektóre osoby z niedoczynnością tarczycy boją się jej używać. Wg mnie niesłusznie. Jeśli tarczyca jest ustabilizowana nie warto z nich rezygnować.
Ale o tym innym razem. Koniec tygodnia to dobry czas na przepis.
Enjoy!
Do maca latte idealnie pasją kokosanki bezglutenowe.
Holistka – dietetyk, coach, trener rozwoju osobistego i biznesu, socjolog, instruktor jogi i relaksacji. Specjalizuje się w prowadzeniu konsultacji i wykładów, tworzeniu szkoleń i programów edukacyjnych wykorzystując holistyczną wiedzę, wyniki badań naukowych (Evidence Based Medicine) oraz wieloletnie doświadczenie zawodowe w obszarze wellbeing. Jej zainteresowania to dobrostan psychofizyczny, biohacking, hormony, jelita, choroba Hashimoto, redukcja stresu, work-life-balance i tematy związane z przeciwstarzeniem. Jest konsultantką merytoryczną książek o zdrowym stylu życia i odżywianiu oraz autorką artykułów naukowych z zakresu dietetyki, Hashimoto, dobrostanu i medytacji. Twórczyni metody oraz marki Kod Równowagi.