Masło orzechowe z nerkowców zamiast nutelli - Kod Równowagi

Blog

Masło orzechowe z nerkowców zamiast nutelli

27.11.2020

Masło orzechowe to idealna zimowa przekąska. Moje ma przyjemnie odżywiać i korzystnie wpływać na gospodarkę cukrową. Wiele moich klientek to łasuchy. Lubię polecać im zdrowe rozwiązania.

Dlaczego masło jest z nerkowców, a nie z orzeszków ziemnych?

Orzeszki ziemne mają najwięcej mytotoksyn ze wszystkich orzechów, dlatego polecam zdrowsza wersję.

Orzeszki nerkowca regulują gospodarkę cukrową

Poza tym wyniki badań nad orzeszkami nerkowca są bardzo obiecujące. Przeprowadzono ośmiotygodniowe, randomizowane, kontrolowane badanie na grupie 50 pacjentów z cukrzycą typu 2.  Codziennie podawano pacjentom nerkowce. Po dwutygodniowej interwencji okazało si, że codzienne spożywanie orzechów nerkowca obniżyło u pacjentów z grupy badanej, poziom insuliny w surowicy i stosunek lipoprotein o niskiej gęstości cholesterolu do lipoprotein o dużej gęstości-cholesterolu.

SKŁADNIKI

2 szklanki orzechów nerkowca
1 i 1/2  – 2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki soli
szczypta pieprzu

PRZEPIS

  1. Wsyp nerkowce razem z cukrem i przyprawami do blendera lub termomixa (mieszanie 9). Nerkowce mogą być wcześniej uprażone na suchej patelni lub piekarniku, ale nie muszą. Blenduj tak długo, aż masa nabierze kremowej i lekko oleistej konsystencji. Blenduj w kilku podejściach. Za każdym razem zeskrobuj orzechy ze ścianek.
  2. Jeśli chcesz, aby masło było bardziej płynne, możesz dodać na koniec nieco oliwy z oliwek extra virgin lub oleju z orzechów włoskich.
  3. Jeżeli nie lubisz kurkumy lub cynamonu, możesz je pominąć.
  4. Przełóż masło do słoika i przechowuj w lodówce do 3-4 tygodni.

Jeśli lubisz słodkości bez mąki, zrób koniecznie kokosanki z tego przepisu.

Źródło:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6408729/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4678769/

Podziel się tym wpisem na
Wróć

Może Ciebie również zainteresować:

Justyna Salamonowicz-Gustaw

Nazywam się
Justyna Salamonowicz-Gustaw.

Holistka - dietetyk, coach, trener biznesu, socjolog, instruktor jogi i relaksacji. Odbyła ponad 2000 godzin konsultacji z klientami. Specjalizuje się w chorobie Hashimoto, hormonach, healthy aiging, redukcji stresu i dobrostanie. Prowadzi konsultacje, kursy, wykłady i warsztaty, a wszystko w nurcie medycyny stylu życia i medycyny integralnej..  Jest konsultantką merytoryczną książek o zdrowym stylu życia i odżywianiu. Stworzyła metodę Kod Równowagi, w oparciu o którą tworzy swoje usługi i produkty. Dzieli się wiedzą, doświadczeniem i narzędziami gromadzonymi latami, które  pomagają poprawić stan zdrowia i samopoczucie oraz uczą żyć uważnie i w równowadze.

Poznaj mnie lepiej
Shopping cart
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping
0