Masło orzechowe z nerkowców zamiast nutelli - Kod Równowagi

Blog

Masło orzechowe z nerkowców zamiast nutelli

27.11.2020

Masło orzechowe to idealna zimowa przekąska. Moje ma przyjemnie odżywiać i korzystnie wpływać na gospodarkę cukrową. Wiele moich klientek to łasuchy. Lubię polecać im zdrowe rozwiązania.

Dlaczego masło jest z nerkowców, a nie z orzeszków ziemnych?

Orzeszki ziemne mają najwięcej mytotoksyn ze wszystkich orzechów, dlatego polecam zdrowsza wersję.

Orzeszki nerkowca regulują gospodarkę cukrową

Poza tym wyniki badań nad orzeszkami nerkowca są bardzo obiecujące. Przeprowadzono ośmiotygodniowe, randomizowane, kontrolowane badanie na grupie 50 pacjentów z cukrzycą typu 2.  Codziennie podawano pacjentom nerkowce. Po dwutygodniowej interwencji okazało si, że codzienne spożywanie orzechów nerkowca obniżyło u pacjentów z grupy badanej, poziom insuliny w surowicy i stosunek lipoprotein o niskiej gęstości cholesterolu do lipoprotein o dużej gęstości-cholesterolu.

SKŁADNIKI

2 szklanki orzechów nerkowca
1 i 1/2  – 2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki soli
szczypta pieprzu

PRZEPIS

  1. Wsyp nerkowce razem z cukrem i przyprawami do blendera lub termomixa (mieszanie 9). Nerkowce mogą być wcześniej uprażone na suchej patelni lub piekarniku, ale nie muszą. Blenduj tak długo, aż masa nabierze kremowej i lekko oleistej konsystencji. Blenduj w kilku podejściach. Za każdym razem zeskrobuj orzechy ze ścianek.
  2. Jeśli chcesz, aby masło było bardziej płynne, możesz dodać na koniec nieco oliwy z oliwek extra virgin lub oleju z orzechów włoskich.
  3. Jeżeli nie lubisz kurkumy lub cynamonu, możesz je pominąć.
  4. Przełóż masło do słoika i przechowuj w lodówce do 3-4 tygodni.

Jeśli lubisz słodkości bez mąki, zrób koniecznie kokosanki z tego przepisu.

Źródło:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6408729/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4678769/

Podziel się tym wpisem na
Wróć

Może Ciebie również zainteresować:

Nazywam się
Justyna Salamonowicz-Gustaw.

Holistka – dietetyk, coach, trener rozwoju osobistego i biznesu, socjolog, instruktor jogi i relaksacji. Specjalizuje się w prowadzeniu konsultacji i wykładów, tworzeniu szkoleń i programów edukacyjnych wykorzystując holistyczną wiedzę, wyniki badań naukowych (Evidence Based Medicine) oraz wieloletnie doświadczenie zawodowe w obszarze wellbeing. Jej zainteresowania to dobrostan psychofizyczny, biohacking, hormony, jelita, choroba Hashimoto, redukcja stresu, work-life-balance i tematy związane z przeciwstarzeniem. Jest konsultantką merytoryczną książek o zdrowym stylu życia i odżywianiu oraz autorką artykułów naukowych z zakresu dietetyki, Hashimoto, dobrostanu i medytacji. Twórczyni metody oraz marki Kod Równowagi.

Poznaj mnie lepiej
Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping
0