Muffinki bezglutenowe z pomarańczowym kremem z nerkowców - Kod Równowagi

Blog

Muffinki bezglutenowe z pomarańczowym kremem z nerkowców

02.04.2021

Muffinki z kremem z nerkowców, o kusząco pomarańczowym zapachu, mogą być smaczną przekąską lub stanowić deser. Mogą też być nowoczesną alternatywą dla wielkanocnych babeczek. Dzięki kremowi z nerkowców nie są suche, jak niektóre wypieki z mąk bezglutenowych.

MUFFUNKI SKŁAD

1 szklanka mąki ryżowej białej lub mieszanki bezglutenowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
1/2 -2/3 szklanki ksylitolu lub innego słodzika (gdy 2/3 –  będą dość słodkie)
1/3 szklanki (125ml) dowolnego mleka roślinnego
1/3 szklanki roztopionego masła klarowanego lub innego tłuszczu (oleju kokosowego lub oleju)
4 jajka
szczypta wanilii
szczypta soli
skórka otarta z niewoskowanej lub dobrze wyszorowanej pomarańczy
2-3 krople olejku pomarańczowego (u mnie Doterra)

KREM Z NERKOWCÓW

1 szklanka orzechów nerkowców (namoczonych przez około 4h lub przez noc)
1/4 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
1 łyżka soku z pomarańczy
2 krople olejku pomarańczowego
2 łyżki ksylitolu lub innego słodzika
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE MUFFINEK

Jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę (możesz dodać odrobinę soli). W drugim, większym naczyniu ubij żółtka z ksylitolem lub cukrem na puszystą masę. Dodaj wanilię.

Przesiej mąki do kolejnego, większego naczynia. Dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj.

Do żółtek dodawaj stopniowo mąki i mleko, cały czas miksując na wolnych obrotach. Na końcu wlej powoli wystudzony, roztopiony tłuszcz. Mieszaj cały czas.

Kiedy masa będzie gotowa dodaj ubite białka. Wmieszaj delikatnie z pomocą drewnianej łyżki.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Przygotuj foremki na muffinki lub papiloty. Możesz wsmarować tłuszczem.

Nakładaj masę do papilotków do ¾ wysokości.

Piecz około 20 minut. Pozostaw do wystudzenia.

PRZYGOTOWANIE KREMU Z NERKOWCÓW

Wszystkie składniki na krem zmiksuj blenderem na gładką masę.

Gotowym kremem dekoruj muffinki. Jeśli jest rzadki, wstaw na chwilę do lodówki przed dekoracją. Gotowe muffiny przechowuj w chłodnym miejscu.

Enjoy!

Jeśli chcesz więcej przepisów lub  interesujesz się zdrową dietą, pobierz darmowy ebook i zapisz się do newslettera. Obiecuję, że nie będę Cię zarzucać zbyt często wieloma informacjami.

Podziel się tym wpisem na
Wróć

Może Ciebie również zainteresować:

Nazywam się
Justyna Salamonowicz-Gustaw.

Holistka – dietetyk, coach, trener rozwoju osobistego i biznesu, socjolog, instruktor jogi i relaksacji. Specjalizuje się w prowadzeniu konsultacji i wykładów, tworzeniu szkoleń i programów edukacyjnych wykorzystując holistyczną wiedzę, wyniki badań naukowych (Evidence Based Medicine) oraz wieloletnie doświadczenie zawodowe w obszarze wellbeing. Jej zainteresowania to dobrostan psychofizyczny, biohacking, hormony, jelita, choroba Hashimoto, redukcja stresu, work-life-balance i tematy związane z przeciwstarzeniem. Jest konsultantką merytoryczną książek o zdrowym stylu życia i odżywianiu oraz autorką artykułów naukowych z zakresu dietetyki, Hashimoto, dobrostanu i medytacji. Twórczyni metody oraz marki Kod Równowagi.

Poznaj mnie lepiej
Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping
0