Sernik wiedeński z polewą karmelową - klasyka gatunku - Kod Równowagi

Blog

Sernik wiedeński z polewą karmelową – klasyka gatunku

14.01.2021

Sernik to ciasto tradycyjne. Ma długą historię sięgającą czasów starożytnych. Prawdopodobnie jako pierwsi przygotowywali go Rzymianie. U mnie w domu mama piekła najczęściej sernik krakowski, na kruchym cieście.

Moje serniki zmieniają się wraz z moim stylem odżywiania. Teraz zazwyczaj serwuję jego wegańskie wersje na bazie orzechów nerkowca lub kaszy jaglanej. Ale dzisiaj będzie klasyka, czyli sernik wiedeński z mielonego twarogu, bez ciasta, z rodzynkami i polewą karmelową z daktyli. Wykorzystam też nalewkę wujka Maćka. Z okazji świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy dostajemy zazwyczaj buteleczkę alkoholu w prezencie. Nalewka jest wykonywana wg tajemniczej receptury.  Jest lekko gorzka i słodka zarazem. Idealna do namoczenia rodzynek do mojego sernika. W smaku sernik jest wilgotny i sprężysty. Ma dodatkową zaletę jego wykonanie to 10 minut, bez pieczenia. Jeśli chcecie mieć mniej węglowodanów, zrezygnujcie z rodzynek i polewy. Można posypać wiórkami gorzkiej czekolady.

SKŁADNIKI

1 kg zmielonego tłustego twarogu
4 jajka
200 g masła, masła klarowanego
150 g ksylitolu lub innego słodzika
2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1 do posypania rodzynek
szczypta wanilii lub olejek waniliowy
garść rodzynek
100-150 g daktyli bez pestek

WYKONANIE

Składniki na sernik ogrzać w temperaturze pokojowej. Namoczyć rodzynki w wodzie lub ulubionym alkoholu (u mnie w nalewce od wujka Maćka).

Jajka ubić z ksylitolem i wanilią w mikserze, aż zrobią się puszyste. Masło roztopić i wystudzić. Ser połączyć z mąką, wymieszać dokładnie. Stopniowo dodawać ubite jajka. Rodzynki odcedzić i wymieszać z 1 łyżką mąki. Dodać do sernika. Ponownie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Okrągłą formę o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować od środka masłem. Wyłożyć masę serową i wstawić do piekarnika. Piec około 1 godziny, aż patyczek będzie prawie suchy. W piekarniku sernik wyrośnie, przyrumieni się i może miejscami popękać. Po ostygnięciu obniży się, a popękania nie będą widoczne. Po upieczeniu zostaw sernik w zamkniętym piekarniku na 10 minut, a potem możesz otworzyć drzwiczki i tak go studzić. Im wolniej będzie stygł, tym bardziej będzie puszysty.

Jeśli chcesz dowiedzieć się czy Twoja dieta jest zdrowa dla  Ciebie, umów się na konsultację.

Podziel się tym wpisem na
Wróć

Może Ciebie również zainteresować:

Justyna Salamonowicz-Gustaw

Nazywam się
Justyna Salamonowicz-Gustaw.

Holistka - dietetyk, coach, trener biznesu, socjolog, instruktor jogi i relaksacji. Odbyła ponad 2000 godzin konsultacji z klientami. Specjalizuje się w chorobie Hashimoto, hormonach, healthy aiging, redukcji stresu i dobrostanie. Prowadzi konsultacje, kursy, wykłady i warsztaty, a wszystko w nurcie medycyny stylu życia i medycyny integralnej..  Jest konsultantką merytoryczną książek o zdrowym stylu życia i odżywianiu. Stworzyła metodę Kod Równowagi, w oparciu o którą tworzy swoje usługi i produkty. Dzieli się wiedzą, doświadczeniem i narzędziami gromadzonymi latami, które  pomagają poprawić stan zdrowia i samopoczucie oraz uczą żyć uważnie i w równowadze.

Poznaj mnie lepiej
Twój koszyk
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0