Chałwa inaczej - zdrowa przekąska z pestek słonecznika - Kod Równowagi

Blog

Chałwa inaczej – zdrowa przekąska z pestek słonecznika

08.01.2021

Chałwa to smak beztroskiego dzieciństwa. Pamiętam, kiedy Tata kupował ją w Hali Mirowskiej. Sprzedawana była wtedy na wagę. Panie w białych fartuchach kroiły ją dużymi nożami i pakowały w papier. Chałwa była bardzo słodka i nie mogłam jej jeść przed obiadem. Najbardziej lubiłam waniliowo – czekoladową. Dzisiejsza nostalgia skłoniła mnie do przypomnienia przepisu na zdrowszą wersje tego smakołyku. Moja chałwa też będzie słodka, lekko wilgotna i pełna odżywczych właściwości. Zadbam o zdrowie i urodę.

Własciwości

Pestki słonecznika, jagody goji i acai stanowią cenną dawkę antyutelniaczy, niezbędnych w diecie równowagi. Pod względem wartości odżywczych jagody goji i acai są zaliczone do najbardziej wartościowych owoców naszej planety. Pestki słonecznika zawierają flawonoidy oraz witaminę E, selen i cynk. Moja tarczyca i skóra je lubią. Dodatkowo pestki słonecznika mogą stanowić dietetyczne wsparcie dla układu krążenia. Ich przeciwzapalne właściwości zostały przebadane, a wyniki są obiecujące. Olej słonecznikowy może pełnić rolę antyoksydacyjną na ściany żołądka podczas stosowania leków przeciwzapalnych.

 SKŁADNIKI

200 g słonecznika
2 łyżki lnu złocistego
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego
1 łyżka miodu
2 łyżeczki jagód goji
2 łyżeczki soku lub proszku z jagód acai
3 łyżeczki suszonej żurawiny
2 łyżki orzechów orzechy pecan
3 łyżeczki orzechów nerkowca orzechy nerkowca

WYKONANIE

Pestki słonecznika uprażyłam na suchej patelni na złoty kolor, następnie wystudziłam. Do podgrzanego i roztopionego oleju kokosowego wsypałam ksylitol i poczekałam aż się rozpuści.

Pestki słonecznika i len zmieliłam partiami w młynku do kawy. Dodałam rozpuszczony olej z ksylitolem i miód. Mieszałam aż do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Dodałam jagody goji i żurawinę. Podzieliłam na 3 części. Do jednej części dodałam proszek z jagód acai.

Przygotowałam kwadratowe pudełeczko, które wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam obok siebie masy. Jagodową masę udekorowałam orzechami nerkowca, drugą część przyozdobiłam orzechami pecan, a trzecią jagodami goji. Przykryłam papierem, przycisnęłam i pozostawiłam na 1 godzinę w lodówce.

Chałwę można podzielić na batony, zapakować w papierki i stosować jako zdrową przekąskę.

Lubisz zdrowe przekąski może spodoba Ci się przepis na domowe masło orzechowe.

Jeśli interesujesz się zdrowym, holistycznym podejściem do życia pobierz darmowy poradnik. Może się zainspirujesz do zmian.

Źródło:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622016/

Podziel się tym wpisem na
Wróć

Może Ciebie również zainteresować:

Nazywam się
Justyna Salamonowicz-Gustaw.

Holistka – dietetyk, coach, trener rozwoju osobistego i biznesu, socjolog, instruktor jogi i relaksacji. Specjalizuje się w prowadzeniu konsultacji i wykładów, tworzeniu szkoleń i programów edukacyjnych wykorzystując holistyczną wiedzę, wyniki badań naukowych (Evidence Based Medicine) oraz wieloletnie doświadczenie zawodowe w obszarze wellbeing. Jej zainteresowania to dobrostan psychofizyczny, biohacking, hormony, jelita, choroba Hashimoto, redukcja stresu, work-life-balance i tematy związane z przeciwstarzeniem. Jest konsultantką merytoryczną książek o zdrowym stylu życia i odżywianiu oraz autorką artykułów naukowych z zakresu dietetyki, Hashimoto, dobrostanu i medytacji. Twórczyni metody oraz marki Kod Równowagi.

Poznaj mnie lepiej
Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping
0