25.03.2021
Granola z kaszy gryczanej jest pyszna i odżywcza. Nie zawiera węglowodanów podnoszących poziom cukru i nie powoduje nadmiernego wyrzutu insuliny we krwi. Dodatkowo pachnie przeciwzapalnym kardamonem i regulującym gospodarkę cukrową cynamonem.
Kasza gryczana jest bogata w białko. 100 gram niepalonej kaszy gryczanej zawiera 12 gram białka. Granola stanowi alternatywę dla płatków owsianych dla osób, które lubią takie śniadania.
Dodatki do granoli można zmieniać, wyczarowując nowe smaki. Jeśli nie lubisz cynamonu i kardamonu, możesz dodać skórkę z pomarańczy lub (po upieczeniu) suszone śliwki czy suszone morele, bądź kawałki gorzkiej czekolady raw. Pamiętaj, że wtedy Twoja granola będzie miała więcej cukru. Granolę pieczemy w niskiej temperaturze, nie przekraczającej 70 stopni. Można podnieść temperaturę i skrócić czas pieczenia, ale wtedy będzie mniej zdrowo.
SKŁADNIKI
100 g niepalonej kaszy gryczanej
30 g rozgniecionych ziaren lnu
30 g ziaren kokosowych
65 g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki mielonego cynamonu (można użyć olejku cynamonowego)
2 łyżeczki mielonego kardamonu
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
30 gram rodzynek lub innych suszonych owoców
WYKONANIE
Kaszę gryczaną płuczemy kilka razy, następnie zalewamy wodą na 30 minut. Możemy też namoczyć kaszę na noc.
Piekarnik nagrzewamy do 70 stopni. Kaszę odsączamy i mieszamy dokładnie ze wszystkimi składnikami. Całość rozprowadzamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy parę godzin, aż kasza będzie sucha. Co jakiś czas mieszamy.
Upieczoną i ostudzoną granolę przekładamy do słoika. Jemy samą lub z jogurtem kokosowym. Można użyć jako posypka do deserów.
Miałam przyjemność współpracować przy wydaniu kolejnej książki autorek Food Pharmacy. Przepisy. Jest mi ogromnie miło, bo przepisy są proste i pyszne, a przepis na zdrowe batony z wykorzystaniem gryczanej granoli zastąpił dotychczasowe kulki mocy 🙂
SKŁADNIKI
500 ml gryczanej granoli
3 łyżki oleju kokosowego
10 sztuk daktyli
WYKONANIE
Upieczoną granolę (500ml) miksujemy z 10 wcześniej namoczonymi daktylami i roztopionym olejem kokosowym (3 łyżkami). Przekładamy masę do niskiego pojemnika. Wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki. Po godzinie wyjmujemy masę i kroimy na kawałki. Przechowujemy w lodówce w szklanym naczyniu.
Enjoy!
Pobierz darmowy ebook, aby poznać pierwsze proste kroki do równowagi.
Holistka – dietetyk, coach, trener rozwoju osobistego i biznesu, socjolog, instruktor jogi i relaksacji. Specjalizuje się w prowadzeniu konsultacji i wykładów, tworzeniu szkoleń i programów edukacyjnych wykorzystując holistyczną wiedzę, wyniki badań naukowych (Evidence Based Medicine) oraz wieloletnie doświadczenie zawodowe w obszarze wellbeing. Jej zainteresowania to dobrostan psychofizyczny, biohacking, hormony, jelita, choroba Hashimoto, redukcja stresu, work-life-balance i tematy związane z przeciwstarzeniem. Jest konsultantką merytoryczną książek o zdrowym stylu życia i odżywianiu oraz autorką artykułów naukowych z zakresu dietetyki, Hashimoto, dobrostanu i medytacji. Twórczyni metody oraz marki Kod Równowagi.