24.11.2021
Ciecierzyca, należąca do roślin strączkowych, gości w mojej diecie równowagi często. Zawiera wiele cennych wartości odżywczych. Ma szerokie zastosowanie w dietach z ograniczeniem lub eliminacją mięsa. Idealnie nadaje się jako baza do dań azjatyckich, jako dodatek do zup, przyrządzania humusów, a w postaci mąki do przygotowania ciasta do pizzy. Dzisiaj zaprezentuję jak zrobić chrupiącą przekąskę.
100 gram gotowanej ciecierzycy zawiera około 8-10 gram białka i 30 gram węglowodanów oraz posiada wartość około 215 kalorii. Posiada też 13 gram błonnika.
Witaminy: A, E, C i witaminy z grupy B
Minerały: żelazo, cynk, miedź, mangan, fosfor, wapń, potas, magnez
Ciecierzyca sprawdza się w dietach wegetariańskich i fleksi wegetariańskich, w szczególności w diecie przeciwzapalnej i dietach długowieczności. Posiada cenne antyoksydanty, które wspierają organizm w walce z nadmiernymi wolnymi rodnikami. Ma właściwości regulujące gospodarkę cukrową i korzystnie wpływa na kontrolę apetytu.
Jeśli chcesz wyeliminować mięso pamiętaj, że dieta wegetariańska powinna być odpowiednio zbilansowana. W zdrowej diecie trzeba dostarczyć pełną pulę aminokwasów. Dlatego jedząc strączki zamiast mięsa, łącz je razem ze zbożami i orzechami. Aby zadbać o dobrostan psychofizyczny Twoja dieta powinna być pełnowartościowa. Chcesz się przekonać czy w Twojej diecie nic nie brakuje, umów się na konsultację.
O innym wegetariańskim źródle białka przeczytasz tutaj.
Chrupiacą ciecierzyca jest idealną przekąską. Możesz ją wykorzystać do sałatek lub do zup.
SKŁADNIKI
cieciorka – ok 200 gram ugotowanej
oliwa z oliwek – 1-2 łyżki
sól
kminek
papryka wędzona
papryczka chili
WYKONANIE
Suchą ciecierzycę wcześniej moczymy, potem płuczemy i gotujemy w nowej wodzie. Studzimy. Ciecierzycę ze słoika płuczemy na sicie. Odsączamy i osuszamy.
W misce łączymy oliwę z przyprawami i poszatkowaną papryczką chili. Wrzucamy ciecierzycę i mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciecierzycę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem. Wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut. Najlepiej smakuje kiedy jest jeszcze ciepła.
Możesz obejrzeć filmik z przygotowania chrupiącej ciecierzycy. Na moim instagramie j.salamonowicz_kodrownowagi i fanpage Justyna Salamonowicz kod Równowagi znajdziesz więcej przepisów. Zapraszam do śledzenia.
Wybrane źródła:
https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/ciecierzyca-warzywo-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-ciecierzycy,21452.html https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188421/.
Holistka – dietetyk, coach, trener rozwoju osobistego i biznesu, socjolog, instruktor jogi i relaksacji. Specjalizuje się w prowadzeniu konsultacji i wykładów, tworzeniu szkoleń i programów edukacyjnych wykorzystując holistyczną wiedzę, wyniki badań naukowych (Evidence Based Medicine) oraz wieloletnie doświadczenie zawodowe w obszarze wellbeing. Jej zainteresowania to dobrostan psychofizyczny, biohacking, hormony, jelita, choroba Hashimoto, redukcja stresu, work-life-balance i tematy związane z przeciwstarzeniem. Jest konsultantką merytoryczną książek o zdrowym stylu życia i odżywianiu oraz autorką artykułów naukowych z zakresu dietetyki, Hashimoto, dobrostanu i medytacji. Twórczyni metody oraz marki Kod Równowagi.