11.12.2020
Swięta to czas szczególny. Chcemy, aby wszystko było pięknie i smacznie przygotowane. Wysprzątany, udekorowany dom i własne wypieki. Zgodnie z tradycją i oczekiwaniami najbliższych. Ale jak realnie zrealizować ten plan?
Dzisiaj podam Wam przepis na ciasto bananowe, które może zastąpić tradycyjny keks. Jest łatwe do zrobienia, a lekki zakalec, który może się pojawić, w niczym nie przeszkadza
SKŁADNIKI
banany 3 sztuki duże, rozgniecione widelcem
mąka bezglutenowa, może być kukurydziana – 175 gram (1/5 szklanki)
skrobia ziemniaczana 50 gram – 2 czubate łyżki
ksylitol lub cukier kokosowy – około 1/2 szkalnki
proszek do pieczenia – 1/3 łyżeczki
olej kokosowy lub masło klarowane roztopione – 70 gram
jaja kurze duże – 2 sztuki
wiórki kokosowe – ½ szklanki
bakalie (orzechy włoskie pokruszone, rodzynki, daktyle) – 1 szklanka cynamon 1/3 łyżeczki lub 1 kropla olejku cynamonowego
lejek pomarańczowy – 1-2 krople (ewentualnie)
sól szczypta
PRZYGOTOWANIE
Do ciasta możecie dodać dowolne orzechy i suszone owoce. Można dodać więcej słodzika lub bakalii. Sprawdzcie jak Wam najlepiej smakuje.
Smacznego.
Lubisz proste przepisy zajrzy tutaj.
Holistka – dietetyk, coach, trener rozwoju osobistego i biznesu, socjolog, instruktor jogi i relaksacji. Specjalizuje się w prowadzeniu konsultacji i wykładów, tworzeniu szkoleń i programów edukacyjnych wykorzystując holistyczną wiedzę, wyniki badań naukowych (Evidence Based Medicine) oraz wieloletnie doświadczenie zawodowe w obszarze wellbeing. Jej zainteresowania to dobrostan psychofizyczny, biohacking, hormony, jelita, choroba Hashimoto, redukcja stresu, work-life-balance i tematy związane z przeciwstarzeniem. Jest konsultantką merytoryczną książek o zdrowym stylu życia i odżywianiu oraz autorką artykułów naukowych z zakresu dietetyki, Hashimoto, dobrostanu i medytacji. Twórczyni metody oraz marki Kod Równowagi.