Omega-3 - klucz do długowieczności, zwolnienia procesu starzenia, wspierania zdrowia tarczycy oraz równowagi układu odpornościowego - Kod Równowagi

Blog

Omega-3 – klucz do długowieczności, zwolnienia procesu starzenia, wspierania zdrowia tarczycy oraz równowagi układu odpornościowego

17.11.2023

Omega-3 to grupa niezbędnych kwasów tłuszczowych o wielu niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć. Dlatego tak ważne jest dostarczenie ich wraz z dietą lub właściwą suplementacją. Kwasy te zapewniają m.inn. odpowiednią przepuszczalność błony komórkowej neuronów i wykazują działanie przeciwzapalne. W tym artykule skupię się na wpływie omega-3 na długowieczność, opóźnianie procesów starzenia, zdrowie tarczycy, równowagę hormonalną i właściwą pracę układu immunologicznego.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT

Tłuszcze, które dostarczamy do organizmu wraz z pożywieniem są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych).

Organizm człowieka nie posiada umiejętności syntezy NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych). Zaliczamy do nich kwasy omega-3 czyli przede wszystkim kwas alfa-linolenowy (prekursor kwasów DHA i EPA) i kwas linolowy (LA) – rodzina omega-6. Ze względu na brak tych umiejętności NNKT muszą być dostarczane bezpośrednio z dietą lub w suplementacji. Stosunek omega-3 do omega-6 we współczesnych czasach na skutek diety jest w organizmie zaburzony. Mamy za dużo omega-6, które mogą w takiej konfiguracji działać prozapalnie. Dlatego większość świata medycznego poleca suplementację dobrymi kwasami omega-3.

Omega-3 a długowieczność

Trwają analizy naukowe nad wpływem omega-3 na długowieczność. Powołując się na badania nad niebieskimi strefami (miejscami, gdzie ludzie dożywają 100 lat w dobrym zdrowiu), widać, że regularne spożywanie ryb bogatych w omega-3 może znacząco może zwiększyć szanse na długie i zdrowe życie. Mechanizm tego zjawiska jest złożony, ale wiadomo, że kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają rolę w zmniejszaniu stanów zapalnych, poprawianiu funkcji naczyń krwionośnych i wspieraniu zdrowia serca, co przekłada się na dłuższe i zdrowsze życie.

Są doniesienie, że te kwasy tłuszczowe mogą wpływać na ekspresję genów, zmniejszając tym samych zachorowanie na różne choroby występujące w starszym wieku.

Omega-3 i zwolnienie procesu starzenia organizmu

Proces starzenia organizmu to naturalny, ale niesamowicie skomplikowany proces, a omega-3 mogą go spowolnić. Badania wykazały, mają zdolność do wpływania na telomerazę. Dzięki ekspresji telomerazy, enzymu, który wydłuża telomery chromosomów, niektóre komórki mają zdolność do odwrócenia skracania telomerów.

O telomerach pisałam w tym artykule.

Ponadto, omega-3 mają zdolność łagodzenia stanów zapalnych, które są często związane z procesem starzenia. Przewlekłe stany zapalne mogą prowadzić do wielu chorób przewlekłych i przyspieszyć proces starzenia się organizmu. DHA i EPA mogą zmniejszać stany zapalne, co przekłada się na ogólną poprawę zdrowia i jakości życia w późniejszym wieku.

Omega-3 i zwolnienie procesu starzenia skóry

NNKT takie jak kwasy omega-3 wzmacniają barierę hydrolipidową skóry, a gdy zostanie naruszona, wpływają na jej regenerację. Kwasy Omega wykazują potencjał antyoksydacyjny, tym samym wpływają na spowolnienie procesów starzenia się skóry.

Omega-3 a zdrowie tarczycy

Tarczyca to ważny gruczoł w organizmie, który reguluje wiele procesów metabolicznych. Nieprawidłowe funkcjonowanie tarczycy może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, w tym zaburzeń hormonalnych i schorzeń autoimmunologicznych. Badania sugerują, że omega-3 mogą pomóc w utrzymaniu zdrowia tarczycy.

Kwas tłuszczowy DHA, obecny w rybach morskich, odgrywa istotną rolę w produkcji hormonów tarczycy. DHA jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy, które kontrolują wiele procesów metabolicznych, w tym tempo przemiany materii. Jeśli organizm ma niedobór DHA, może to wpłynąć na funkcję tarczycy.

O tarczycy pisałam tutaj i tutaj.

Omega-3 a hormony

Omega-3 wpływają nie tylko na zdrowie tarczycy, ale także na równowagę hormonalną organizmu. Hormony odgrywają kluczową rolę w regulacji wielu procesów w organizmie, w tym w układzie rozrodczym, układzie nerwowym (hormony stresu) a także ogólnym samopoczuciu.

Badania sugerują, że regularne spożywanie omega-3 może pomóc w stabilizacji poziomu hormonów. U kobiet, DHA i EPA mogą pomóc w łagodzeniu objawów związanych z cyklem menstruacyjnym lub przemianą menopauzalną. W przypadku mężczyzn, mogą wpłynąć na poziom testosteronu i jakość nasienia. Poprawa równowagi hormonalnej może wpłynąć na ogólny stan zdrowia i samopoczucie.

Omega-3 a autoimmunologia

Choroby autoimmunologiczne to schorzenia, w których układ odpornościowy atakuje własne komórki organizmu. Badania sugerują, że kwasy omega-3 regulują m.in. stężenie cytokin, których podwyższony poziom w organizmie sprzyja przewlekłym stanom zapalnym, chorobom o podłożu autoimmunologicznym, miażdżycy czy powstawaniu nowotworów.

Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) występujące w rybach morskich mają właściwości przeciwzapalne i mogą wpłynąć na zmniejszenie aktywności układu immunologicznego. To może pomóc w kontrolowaniu objawów chorób takich jak Hashimoto, toczeń, (RZS) reumatoidalne zapalenie stawów, zespół Sjogrena, celiakia czy chorób zapalnych jelit.

Biodostępność i czystość suplementów

Biodostępność to termin używany w farmakologii i medycynie, który odnosi się do stopnia i prędkości, z jaką substancja (na przykład lek, suplement lub składnik odżywczy) zostaje wchłonięta przez organizm i staje się dostępna w krwiobiegu lub innych tkankach.

Dla składników odżywczych, takich jak witaminy czy minerały, biodostępność decyduje o tym jak organizm je wykorzysta.

Niektóre formy składników odżywczych mogą mieć wyższą biodostępność niż inne, co wpływa na ich skuteczność jako suplementów diety.

Suplementy omega-3, szczególnie te oparte na oleju rybim, mogą zawierać zanieczyszczenia chemiczne, takie jak metale ciężkie (np. rtęć, ołów), dioksyny, PCB (polichlorowane bifenyle) i pestycydy  – nagrywałam już o tym filmik i napisałam artykuł.

Tutaj przeczytasz o zanieczyszczeniu ryb.

Te zanieczyszczenia mogą być obecne w rybach, z których pozyskuje się olej rybny, i mogą przenikać do suplementów.

Dlatego bardzo ważną kwestią jest, aby suplementy omega-3 były poddawane rygorystycznym testom jakości i bezpieczeństwa stosowania.

Jakie suplementy przyjmować

Jeśli chcesz dołączyć do grona osób pijących omega-3 i poprawić zdrowie, dobrostan, stan skóry napisz do mnie na justyna@kodrownowagi.pl, aby dowiedzieć się o szczegółach suplementacji i zakupu.

Żródła: 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35661999/

https://wydawnictwo.pttz.org/wp-content/uploads/2015/02/024_035_Marciniak.pdf

Pozostałe źródła u autora.

Podziel się tym wpisem na
Wróć

Może Ciebie również zainteresować:

Nazywam się
Justyna Salamonowicz-Gustaw.

Holistka – dietetyk, coach, trener rozwoju osobistego i biznesu, socjolog, instruktor jogi i relaksacji. Specjalizuje się w prowadzeniu konsultacji i wykładów, tworzeniu szkoleń i programów edukacyjnych wykorzystując holistyczną wiedzę, wyniki badań naukowych (Evidence Based Medicine) oraz wieloletnie doświadczenie zawodowe w obszarze wellbeing. Jej zainteresowania to dobrostan psychofizyczny, biohacking, hormony, jelita, choroba Hashimoto, redukcja stresu, work-life-balance i tematy związane z przeciwstarzeniem. Jest konsultantką merytoryczną książek o zdrowym stylu życia i odżywianiu oraz autorką artykułów naukowych z zakresu dietetyki, Hashimoto, dobrostanu i medytacji. Twórczyni metody oraz marki Kod Równowagi.

Poznaj mnie lepiej
Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping
0