Tatar ze śledzia z wasabi i kolendrą - Kod Równowagi

Blog

Tatar ze śledzia z wasabi i kolendrą

17.12.2021

Orientalna wersja klasycznej potrawy wigilijnej może wywołać zaskoczenie u kochanej babci, ale na pewno nie będzie nudna. Lekko pikantne, z japońskim zacięciem śledzie, stanowią ciekawą alternatywę dla śledzia pod pierzynką.  Do tego śledzia dodamy wasabi i papryczkę chili, a potrawę posypiemy hojnie kolendrą, która jest wspaniałym antyoksydantem i wzmacnia procesy detoksykacyjne. Dużo o tym mówiłam i pisałam ostatnio na instagramie. Jeśli mnie jeszcze nie śledzisz, serdecznie do tego zachęcam. Tutaj krótki filmik o kolendrze.

U mnie w domu rodzinnym na święta Bożego Narodzenia tradycyjnie pojawiały się śledzie w oliwie i w śmietanie. Od kiedy zaczęłam podróżować, zaczęłam przywozić z dalekich miejsc zapamiętane smaki i aplikować je do swojej kuchni. W mojej diecie równowagi łatwo zauważyć miłość do Japonii i Włoch. Zresztą zarówno kuchnia japońska, szczególnie Okinawy jak i kuchnia śródziemnomorska należą do najzdrowszych na świecie.

Pamiętaj, aby wybierać dobre ryby. O rybach pisałam w tym artykule. 

O sylwestrze w Tokio pisałam tutaj. 

Dzisiaj przepis na tatar ze śledzia z majonezem wasabi i świeżą kolendrą. poniżej opis, a jeśli chcesz możesz też obejrzeć krótka wersję filmową tego przepisu.

SKŁADNIKI

200 gram śledzia np. w oleju lub z beczki

½ szklanki mleka roślinnego lub krowiego

1-2 łyżki dobrego majonezu jajecznego lub dobrego wegańskiego

1/2 łyżeczki wasabi (może być więcej, jeśli lubicie ostre potrawy)

½ dużego awokado

sok z ½ limonki

½ małej papryczki chili (można pominąć)

garść listków z kolendry

chipsy z nori lub podprażone listki nori do dekoracji

WYKONANIE

Śledzie myjemy i moczymy w mleku. Długość moczenia zależy od tego jak bardzo śledzie są słone. Ja wybieram śledzie z oleju, bo wolę łagodniejsze.

Majonez mieszamy z wasabi. Przyprawiamy solą lub cukrem w razie konieczności. Majonez powinien być lekko słodki.

Śledzie osuszamy, a następnie kroimy w kosteczkę. Przekładamy do miski. Dodajemy majonez i mieszamy.

Kroimy awokado w kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki lub cytryny, aby nie zrobiło się czarne.

Kawałek papryczki drobno kroimy i wrzucamy do śledzia. Mieszamy.

Listki kolendry myjemy, osuszamy i szatkujemy.

Wykładamy na talerz warstwami. Najpierw śledź, potem awokado, na wierzchu posypujemy obficie kolendrą. Skrapiamy sokiem z limonki. Dekorujemy nori.

Smacznego.

Podziel się tym wpisem na
Wróć

Może Ciebie również zainteresować:

Nazywam się
Justyna Salamonowicz-Gustaw.

Holistka – dietetyk, coach, trener rozwoju osobistego i biznesu, socjolog, instruktor jogi i relaksacji. Specjalizuje się w prowadzeniu konsultacji i wykładów, tworzeniu szkoleń i programów edukacyjnych wykorzystując holistyczną wiedzę, wyniki badań naukowych (Evidence Based Medicine) oraz wieloletnie doświadczenie zawodowe w obszarze wellbeing. Jej zainteresowania to dobrostan psychofizyczny, biohacking, hormony, jelita, choroba Hashimoto, redukcja stresu, work-life-balance i tematy związane z przeciwstarzeniem. Jest konsultantką merytoryczną książek o zdrowym stylu życia i odżywianiu oraz autorką artykułów naukowych z zakresu dietetyki, Hashimoto, dobrostanu i medytacji. Twórczyni metody oraz marki Kod Równowagi.

Poznaj mnie lepiej
Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping
0