17.12.2021
Orientalna wersja klasycznej potrawy wigilijnej może wywołać zaskoczenie u kochanej babci, ale na pewno nie będzie nudna. Lekko pikantne, z japońskim zacięciem śledzie, stanowią ciekawą alternatywę dla śledzia pod pierzynką. Do tego śledzia dodamy wasabi i papryczkę chili, a potrawę posypiemy hojnie kolendrą, która jest wspaniałym antyoksydantem i wzmacnia procesy detoksykacyjne. Dużo o tym mówiłam i pisałam ostatnio na instagramie. Jeśli mnie jeszcze nie śledzisz, serdecznie do tego zachęcam. Tutaj krótki filmik o kolendrze.
U mnie w domu rodzinnym na święta Bożego Narodzenia tradycyjnie pojawiały się śledzie w oliwie i w śmietanie. Od kiedy zaczęłam podróżować, zaczęłam przywozić z dalekich miejsc zapamiętane smaki i aplikować je do swojej kuchni. W mojej diecie równowagi łatwo zauważyć miłość do Japonii i Włoch. Zresztą zarówno kuchnia japońska, szczególnie Okinawy jak i kuchnia śródziemnomorska należą do najzdrowszych na świecie.
Pamiętaj, aby wybierać dobre ryby. O rybach pisałam w tym artykule.
O sylwestrze w Tokio pisałam tutaj.
Dzisiaj przepis na tatar ze śledzia z majonezem wasabi i świeżą kolendrą. poniżej opis, a jeśli chcesz możesz też obejrzeć krótka wersję filmową tego przepisu.
200 gram śledzia np. w oleju lub z beczki
½ szklanki mleka roślinnego lub krowiego
1-2 łyżki dobrego majonezu jajecznego lub dobrego wegańskiego
1/2 łyżeczki wasabi (może być więcej, jeśli lubicie ostre potrawy)
½ dużego awokado
sok z ½ limonki
½ małej papryczki chili (można pominąć)
garść listków z kolendry
chipsy z nori lub podprażone listki nori do dekoracji
Śledzie myjemy i moczymy w mleku. Długość moczenia zależy od tego jak bardzo śledzie są słone. Ja wybieram śledzie z oleju, bo wolę łagodniejsze.
Majonez mieszamy z wasabi. Przyprawiamy solą lub cukrem w razie konieczności. Majonez powinien być lekko słodki.
Śledzie osuszamy, a następnie kroimy w kosteczkę. Przekładamy do miski. Dodajemy majonez i mieszamy.
Kroimy awokado w kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki lub cytryny, aby nie zrobiło się czarne.
Kawałek papryczki drobno kroimy i wrzucamy do śledzia. Mieszamy.
Listki kolendry myjemy, osuszamy i szatkujemy.
Wykładamy na talerz warstwami. Najpierw śledź, potem awokado, na wierzchu posypujemy obficie kolendrą. Skrapiamy sokiem z limonki. Dekorujemy nori.
Smacznego.
Holistka – dietetyk, coach, trener rozwoju osobistego i biznesu, socjolog, instruktor jogi i relaksacji. Specjalizuje się w prowadzeniu konsultacji i wykładów, tworzeniu szkoleń i programów edukacyjnych wykorzystując holistyczną wiedzę, wyniki badań naukowych (Evidence Based Medicine) oraz wieloletnie doświadczenie zawodowe w obszarze wellbeing. Jej zainteresowania to dobrostan psychofizyczny, biohacking, hormony, jelita, choroba Hashimoto, redukcja stresu, work-life-balance i tematy związane z przeciwstarzeniem. Jest konsultantką merytoryczną książek o zdrowym stylu życia i odżywianiu oraz autorką artykułów naukowych z zakresu dietetyki, Hashimoto, dobrostanu i medytacji. Twórczyni metody oraz marki Kod Równowagi.